Preot: Zilele de pomenire să le facem în liniște și cu credință


„La cimitir se vine decent îmbrăcat, se roagă, se cântă: Hristos a Înviat!, se dă pomana la săraci. Nu se permite să se organizeze distracții zgomotoase, dansuri și festivități. De asemenea, se abține de la consumul excesiv de alcool și alte manifestări de distracție, pentru a menține o atmosferă respectuoasă și liniștită în memoria celor decedați”, a spus Nicolae Lisnic.
Pomenile pot fi diverse, spune preotul, important este ca ele să fie date nevoiașilor. Nu se face schimb de pomeni între rude.
Strămoșii sunt onorați, în primul rând, prin pomenirea la sfintele rugăciuni, prin milosteniile făcute în numele lor, prin vizitarea și îngrijirea mormintelor. După liturghia din biserică, preotul vine și la morminte pentru a face o litie moțească în prezența rudelor și a cânta cu ei: Hristos a Înviat!, apoi Veșnica Pomenire.
„Îl rugăm pe Dumnezeu să le ierte greșelile lor, să le dea odihna, să-i așeze cu sfinții în grădina raiului. Prin intermediul rugăciunii, menținem legătura noastră spirituală cu cei dragi care nu mai sunt printre noi”, a menționat preotul Nicolae Lisnic.
Paștele Blajinilor este important și ca tradiție care este transmisă generațiilor viitoare. „Ceea ce văd copiii la noi azi, așa vor face și ei pe viitor. Trebuie să fim atenți la aceste zile de pomenire, să le facem în liniște, cu credință, ca să le fie de folos răposaților, să nu le facem în fală că le facem zadarnic”, a mai spus preotul.
Ziua pomenirii răposaților după sărbătoarea Învierii diferă de la o zonă la alta. În localitățile din Republica Moldova oamenii obișnuiesc să meargă la cimitire în prima duminică de după Paști sau luni, după Săptămâna Luminată.

