Peste 160 de mii de persoane au beneficiat în luna septembrie de medicamente și dispozitive medicale compensate
Potrivit CNAM, cei mai mulți bani au fost direcționați pentru tratamentul bolilor aparatului circulator – peste 51 de milioane lei pentru circa 112 mii de pacienți. De asemenea, sume semnificative au fost alocate pentru preparate destinate bolilor endocrine, de nutriție și metabolism. Este vorba despre medicamente în valoare totală de circa 22 de milioane de lei pentru 44 de mii de beneficiari.
Costul mediu al preparatelor compensate per beneficiar a fost de 600 de lei. Cel mai costisitor tratament cu medicamente compensate a fost înregistrat în perioada sus-menționată pentru bolile pielii și ale țesutului celular subcutanat, cu un cost mediu per pacient de peste o mie de lei.
De dispozitive medicale compensate au beneficiat 22 de mii de persoane, iar suma alocată pentru aceste produse a fost de aproape 6 milioane de lei.
Rețeta electronică poate fi prescrisă de orice medic, inclusiv cei din cadrul unităților de primiri urgențe și cei care prestează servicii de îngrijiri comunitare și îngrijiri paliative la domiciliu. La farmacie, cetățenii pot ridica medicamentele sau dispozitivele medicale compensate cu prezentarea doar a buletinului de identitate.