Opoziţia din Coreea de Sud a iniţiat procedura de destituire a preşedintelui

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
Partidele de opoziţie din parlamentul Coreei de Sud au anunţat miercuri că au depus o moţiune de punere sub acuzare împotriva preşedintelui Yoon Suk Yeol, în urma încercării eşuate a acestuia de a impune legea marţială, relatează AFP.
4.12.2024 8:49
4.12.2024 8:49
Deschide md
Внешние

„Am depus o moţiune de destituire în regim de urgenţă”, au declarat reprezentanţii a şase partide de opoziţie, inclusiv principala formaţiune, Partidul Democrat, în cadrul unei conferinţe de presă transmise în direc, scrie News.ro.

Membrii parlamentului vor decide la o dată ulterioară când să voteze moţiunea, dar acest vot ar putea avea loc chiar vineri, au declarat cele şase partide de opoziţie.

Odată ce se propune un proiect de lege privind punerea sub acuzare, cel puţin două treimi din cei 300 de membri ai Adunării Naţionale din Coreea de Sud trebuie să voteze pentru punerea sub acuzare a lui Yoon - ceea ce înseamnă cel puţin 200 de voturi. Votul trebuie să aibă loc în termen de 72 de ore.

Următorul pas, însă, este ca preşedintele Adunării, Woo Won-sik, să deschidă o sesiune pentru dezbaterea moţiunii, ceea ce s-ar putea întâmpla în decurs de două zile, precizează BBC.

După votul din parlament, punerea sub acuzare a lui Yoon ar necesita apoi susţinerea a cel puţin şase judecători ai Curţii Constituţionale, precizează AP.

Partidul Democrat şi alte partide mici din opoziţie au împreună 192 de locuri. Cu toate acestea, atunci când parlamentul a respins declararea legii marţiale a lui Yoon printr-un vot de 190-0, 18 deputaţi din Partidul Puterii Populare, aflat la guvernare, au votat în favoarea respingerii, potrivit oficialilor Adunării Naţionale. Liderul Partidului Puterii Populare, Han Dong-hun, care are legături de lungă durată cu Yoon încă de pe vremea când erau procurori, a criticat declararea legii marţiale ca fiind „neconstituţională”.

Dacă Yoon este pus sub acuzare, acesta va fi lipsit de puterile sale constituţionale până când Curtea Constituţională se va pronunţa cu privire la soarta sa.

Prim-ministrul Han Duck-soo, care deţine poziţia nr. 2 în stat, ar prelua responsabilităţile sale prezidenţiale.

Biroul preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol a transmis că declararea legii marţiale, la sfârşitul zilei de marţi, a fost justificată şi se înscria în limitele Constituţiei, relatează Reuters. Acesta a negat că forţele legii marţiale ar fi interferat cu accesul deputaţilor în parlament.

Yoon a revenit asupra ordinului câteva ore mai târziu, după ce parlamentul a respins încercarea sa de a interzice activitatea politică şi de a cenzura mass-media.

Consilierii seniori şi secretarii lui Yoon s-au oferit să demisioneze colectiv, iar membrilor cabinetului său, inclusiv ministrului apărării, Kim Yong Hyun, li s-a solicitat, de asemenea, să demisioneze, în timp ce ţara se străduieşte să înţeleagă ceea ce pare să fi fost o stratagemă politică prost gândită.

În capitală, miercuri dimineaţă, viaţa părea să-şi urmeze cursul normal, potrivit AP.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md