Opinii // Accesul la senzori de glicemie rămâne limitat pentru pacienții din Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Социальные
Accesul la senzori de glicemie este extrem de limitat și procurarea acestora devine o mare provocare pentru pacienții cu diabet zaharat din Moldova. Mai mult de jumătate (57,8%) acoperă necesarul de senzori de glicemie din resurse proprii, din afara țării, fiind taxați la vamă.
8.11.2024 20:51
8.11.2024 20:52
Deschide md
Социальные

Una din două persoane acoperă necesarul de teste de glicemie, prin achiziționarea suplimentară din resurse proprii. Constatările studiului sociologic privind experiența națională cu diabet au fost prezentate la o discuție publică, dedicată politicilor publice în diabetul zaharat de tip 1, desfășurată la Parlament, transmite IPN.

Este mai ieftin să investim în îngrijire pentru prevenție, în diagnostic primar și secundar decât să tratăm complicații. Noi nu ne permitem ca și țară dializa peritoneală, transplant urinal și multe lucruri care ar crește speranța de viață, dar ne permitem să investim mai mult în prevenție, în educație, în aceste elemente care nu sunt acoperite, în senzori de glicemie ca și priorități. Vocea pacientului ne-a rugat să vă transmitem ca accesul la senzor este extrem de limitat pentru ei, este o mare provocare”, a declarat președinta Asociației Tinerilor cu Diabet – DIA, Veronica Volcov.

Președinta asociației a declarat că pledează pentru un program național de diabet, cu activități și obiective clare, structurat pe subprogram de diabet de tip 1 și tip 2, precum și alte forme.

Șefa secției Endocrinologie la IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Natalia Porcereanu, a comunicat că, deși în Moldova au fost înregistrate progrese semnificative în ceea ce privește asistența pacienților cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2, există mai multe probleme care necesită a fi soluționate în viitor.

Ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri de diabet zaharat, atunci când avem un număr insuficient de specialiști în domeniul, cu resurse financiare limitate. Nu dispunem de un registru electronic al cazurilor de diabet zaharat”, a punctat șefa secției.

Natalia Porcereanu a adăugat că, în prezent, nu există posibilitatea formării unei echipe multidisciplinare, care le-ar acorda asistență pacienților cu diabet, este nevoie de asigurare mai largă cu dispozitive medicale de ultima generație și tehnologii moderne.

Medicul a subliniat că statisticile globale arată o dublare a numărului de persoane cu diabet zaharat în Moldova pe parcursul ultimilor ani, înregistrând 131 550 de pacienți cu diabet zaharat în anul 2022. În prezent, se estimează o cifră de circa 7 mii de persoane cu diabet zaharat de tip 1.

Diabetul este o boală cronică atunci când nivelul glucozei din sânge depășește norma. Cel mai răspândit test pentru a diagnostica diabetul este controlul conținutului de zahăr în sânge prelevat dimineața, pe nemâncate. Un nivel de zahăr din sânge mai mic de 5,6 mmol/l este normal. Un nivel de zahăr din sânge de la 5,6 până la 6,9 mmol/l indică o stare de prediabet. Iar dacă nivelul depistat este 7 mmol/l sau mai mare la două teste separate, se consideră că persoana are diabet zaharat, precizează Ministerul Sănătății.

Discuții publice cu genericul „Actualizarea participativă a politicilor publice în diabetul zaharat de tip 1” au fost organizate de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md