Olaf Scholz critică condițiile propuse de Donald Trump pentru a continua să ajute Ucraina în războiul cu Rusia
Vorbind după o reuniune informală a liderilor europeni la Bruxelles, Scholz a subliniat că Ucraina ar trebui mai întâi ajutată să „se pună pe picioare” și că resursele sale ar trebui utilizate pentru reconstrucția de după război, scrie Digi24.ro.
Aceasta vine în contextul în care Trump a declarat că urmărește un acord prin care Ucraina „să securizeze ceea ce le dăm lor, în schimbul minereurilor rare pe care le au ei și alte lucruri”. O sursă din biroul prezidențial a declarat pentru sursa citată că partajarea resurselor ucrainene cu aliații face deja parte din „planul de victorie” al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a fost prezentat liderilor străini, inclusiv lui Trump.
Declarațiile președintelui american vin pe fondul incertitudinii privind viitorul ajutorului american pentru Ucraina.
65,9 miliarde de dolari
Statele Unite au oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de 65,9 miliarde de dolari de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, asistența fiind neafectată de actuala blocare a fondurilor, a confirmat Zelenski pe 25 ianuarie.
Programele non-militare gestionate de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) au pierdut finanțare sub noua administrație.
USAID a oferit Ucrainei 2,6 miliarde de dolari în ajutor umanitar, 5 miliarde de dolari în asistență pentru dezvoltare și peste 30 de miliarde de dolari în sprijin bugetar direct. Ca răspuns la reducerile de finanțare, comisia parlamentară ucraineană pentru politică umanitară și informațională a început consultări cu partenerii europeni pentru a înlocui temporar finanțarea din SUA.
Sub conducerea lui Scholz, Germania a devenit al doilea cel mai mare donator militar al Ucrainei după SUA. Cu toate acestea, cancelarul a refuzat să furnizeze rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus, invocând temeri privind o escaladare a conflictului.
Scholz a blocat, de asemenea, propunerea de asistență suplimentară pentru securitatea Ucrainei, în valoare de 3 miliarde de euro (3,09 miliarde de dolari), cu excepția cazului în care aceasta este acoperită prin împrumuturi guvernamentale suplimentare.
Planul, susținut de ministrul german de Externe, Annalena Baerbock și de ministrul Apărării, Boris Pistorius, includea trei baterii suplimentare de apărare aeriană Iris-T, 10 obuziere și mai multă muniție de artilerie.