Noi divergențe între Igor Grosu și PA. Procuratura Anticorupție: „Nu avem, în prezent, niciun dosar care ar viza comisiile de vetting”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Политические
Declarațiile acide între președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cei de la Procuratura Anticorupție continuă.
17.2.2025 14:09
17.2.2025 14:56
Cristina Vlah
Политические

După ce anterior speakerul a acuzat Procuratura că nu livrează rezultate și că aceasta trebuie comasată cu PCCOCS, recent a lansat noi acuzații.

Deschide și: Igor Grosu, către Veronica Dragalin: Alte instituții livrează rezultate și nu îi încurcă timpul de afară, fauna, flora și păsărelele

De această dată, Grosu spune că procesul de vetting durează mai încet, pentru că procurorii fac tot posibilul să-l încetinească, ba chiar deschid dosare penale.

La acest subiect, a reacționat Procuratura Anticorupție, care a negat informațiile oferite de Igor Grosu.

„Aceste declarații sunt eronate și nu reflectă realitatea. În primul rând, Procuratura Anticorupție nu are, în prezent, niciun dosar în gestiune care să vizeze membrii comisiilor de evaluare externă sau a secretariatelor comisiilor, ori să implice dosare ce ar putea tergiversa procesul de vetting”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Potrivit informațiilor oferite de acuzatorii de stat de la Anticorupție,  parcursul activității instituției au fost recepționate și s-a oferit răspuns la 11 solicitări din partea comisiei de evaluare a procurorilor, 30 de solicitări din partea comisiei de evaluare a judecătorilor și 10 solicitări din partea comisiei Pre-Vetting.

„După verificările de rigoare, Procuratura Anticorupție a furnizat informații către comisii. Doar în perioada august 2022 – iunie 2024, Procuratura Anticorupție a primit solicitări pentru a verifica 686 de procurori/judecători și rudele acestora din partea Comisiilor Pre-Vetting și Vetting și din partea Consiliului Superior al Magistraturii. În unele cazuri, printr-o singură solicitare Comisia Vetting a solicitat verificarea la 162 de persoane și respectiv 102 persoane. Răspunsurile Procuraturii Anticorupție au fost expediate în timp de 8-13 zile, în dependență de numărul de subiecți în solicitare…

În lumina prevederilor legale citate, urmărirea penală în privința angajaților secretariatelor sau a membrilor comisiilor, fără acordul comisiei respective nu este posibilă.
În perioada 2023-prezent, Procuratura Anticorupție a recepționat o singură plângere în privința activității unui membru a uneia dintre comisii, însă faptele nu au fost confirmate, fiind emisă o ordonanță de refuz în pornirea urmăririi penale”,
se mai menționează în comunicat.

În acest context, Procuratura Anticorupție a venit cu un îndemn către toți actorii politici să trateze aceste subiecte cu maximă seriozitate și să facă afirmații factuale.

„Pe această cale, având în vedere caracterul complet eronat al informației transmise președintelui Parlamentului Republicii Moldova de către subiecți sau instituții nenominalizate în interviu, dar și constatând caracterul vădit calomnios al acestora, considerăm imperios necesar și solicităm ca identitatea persoanelor, care au prezentat informații false, să fie comunicată publicului”, se mai menționează în comunicatul acuzatorilor de stat.

Tot ei amintesc că Parlamentul a stabilit garanții și imunități pentru membrii Comisiilor. De exemplu, aceștia nu pot fi trași la răspundere pentru opinia exprimată în exercitarea mandatului şi a atribuţiilor, conform art. 5 alin (6) din Legea cu nr. 252 din 17 august 2023.  Urmărirea penală în privinţa acestora poate fi pornită de Procurorul General, cu acordul comisiei de evaluare respective, sau în cazuri flagrante - fără acordul Comisiei.

Deschide și: Igor Grosu: La Parlament a fost înregistrat un proiect pentru crearea unei noi instituții, care va comasa PA și PCCOCS

Deschide și: Patru membri ai CSP sar în apărarea Procuraturii Anticorupție și îl pun la punct pe Igor Grosu

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md