Ministerul Energiei: Deconectările de curent vor fi făcute în ultimă instanță

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Deconectările de energie electrică vor fi făcute în ultimă instanță, atunci când sistemul energetic nu va mai avea capacitatea să asigure consumul. O spune secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan. Funcționarul dă asigurări că statul are mai multe instrumente pentru ca cetățenii să nu rămână fără lumină, transmite IPN.
31.12.2024 9:27
31.12.2024 9:27
Deschide md

„Noi, ca să acoperim consumul, avem posibilitate să mobilizăm, să creștem producerea la CET-uri și pentru asta a fost luată o altă decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale. Putem crește capacitatea de generare la CET-uri cu 50-60 de MW. Asta este substanțial”, a declarat Constantin Borosan într-un interviu pentru Teleradio-Moldova.

Secretarul de stat a făcut trimitere și la măsura de interzicere a exportului de regenerabile. „Aceste capacități sunt variabile, depind de condițiile climaterice, dar, în anumite ore, 150-200 de MW se produc, iar aceasta este un aport semnificativ. De asemenea, importurile de pe bursă, conectarea liniei de 110 kV, ajutor de avarie, fluxuri neintenționate, - toate acestea sunt instrumente menite să acopere consumul”, explică Borosan.

Totodată, secretarul de stat a îndemnat cetățenii să economisească energia electrică, subliniind că acest lucru ar putea ajuta la depășirea crizei.

„Acum, un efort mic se cere din partea noastră și mulțumim tuturor care îl fac, iar noi deja observăm că este un rezultat pozitiv. Vârfurile de sarcini nu mai sunt ascuțite, așa cum au fost anterior – dimineața și seara foarte ascuțit. Beneficiul este că nu trebuie să apelăm la ajutor de avarie pentru aceste ore de vârf, care este foarte scump și este presiune și pe rețea, și presiune pe preț”, a precizat secretarul de stat.

Începând cu data de 1 ianuarie, Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES) nu va mai furniza energie electrică malului drept al Nistrului. Contractul de achiziție a energiei nu a fost prelungit, MGRES precizând că nu are garanție că va fi furnizat gaz către regiunea transnistreană. Totodată, SA „Energocom” a precizat că are încheiate contracte cu partenerii din România și Bulgaria, precum și cu toți producătorii de energie din țară. De asemenea, compania ar urma să recurgă la bursa de energie OPCOM, pentru a completa necesarul de consum.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
No items found.
Подпишитесь на
Deschide.md