Mii de persoane au protestat în Danemarca împotriva presiunii președintelui american Donald Trump asupra Groenlandei


Aproape 2.000 de persoane s-au adunat în fața clădirii ambasadei SUA la Copenhaga, în timp ce aproximativ 1.000 s-au adunat în centrul orașului Aarhus, al doilea oraș ca mărime din Danemarca, pentru a-și arăta solidaritatea cu insula arctică, scrie Agerpres.
'Groenlanda este sub o presiune disproporționată din partea Statelor Unite. Întotdeauna a fost o țară pașnică, nu am avut niciodată această gândire de criză, este ceva nou', explică pentru EFE Henriette Berthelsen, care a participat la organizarea protestului de la Copenhaga.
Această asistentă groenlandeză care locuiește în Danemarca de zeci de ani recunoaște că se simte 'neputincioasă' în fața amenințărilor din partea SUA și consideră că o demonstrație de acest tip este modul ei de a-și asuma 'responsabilitatea' și de a-și arăta sprijinul pentru Groenlanda.
Protestul are loc la o zi după vizita controversată a vicepreședintelui SUA, JD Vance, la baza americană din Pittufik (nord-vestul Groenlandei).
Acea vizită a avut loc la câteva zile după ce o călătorie a soției sale, Usha Vance, în capitala Nuuk și Sisimiut, unde urma să participe la o cursă de sănii cu câini, a fost anulată în urma criticilor din partea guvernelor danez și groenlandez față de o astfel de vizită într-un moment în care Groenlanda nu avea guvern în urma alegerilor recente.
'A fost un mod urât de a te comporta, pretinzând că vin ca turiști și sosind cu avioane uriașe Hercules, personal de securitate, mașini blindate... A fost o încercare de a înșela oamenii și de a-i manipula. Nu este în regulă, nu ar trebui să acceptăm asta', spune Berthelsen, care recunoaște că îi este 'frică' de ceea ce s-ar putea întâmpla.
Mesajele în apărarea insulei, de tipul 'Groenlanda aparține groenlandezilor', și aluziile la Trump au fost foarte prezente pe bannerele afișate la manifestația de la Copenhaga și în cuvintele celor care au ținut discursuri, printre ei, fostul lider social-democrat Mogens Lykketoft și Pelle Dragsted, purtător de cuvânt al Alianței Roșu-Verde.
La sfârșitul vizitei sale la Pituffik, Vance a criticat vineri Danemarca pentru că nu a făcut o 'treabă bună' pe insulă și că ar fi mai bine ca groenlandezii să facă parte din SUA.
'Ceea ce credem că se va întâmpla este că groenlandezii vor alege să fie independenți de Danemarca și apoi vom avea conversații cu ei din acel punct. Cred că este prea prematur să vorbim despre ceva prea departe în viitor', a spus el.

