Mihai Isac // Referendum 2024: Vocea diasporei contează!

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Редакционные
Cetățenii R. Moldova păstrează legături puternice cu baștina, indiferent de țara în care locuiesc în prezent. Aceste legături nu se limitează la legături familiale, economice sau culturale.
18.10.2024 8:30
Mihai Isac
Редакционные

Pentru numărul mare de cetățeni moldoveni care trăiesc în străinătate, votul la alegerile naționale și la referendumul din 20 octombrie 2024 este o modalitate esențială de a participa la modelarea viitorului țării lor. O prezență cât mai mare este un răspuns clar dat imensei mașini de propagandă a Federației Ruse care diabolizează orice implicare civică a cetățenilor R. Moldova din diaspora.

Moscova a încercat să împiedice implicarea diasporei R. Moldova în procesul de vot prin mai multe metode, unele directe și altele mai subtile, utilizând tactici de influență și manipulare, în special prin dezinformare și presiuni diplomatice.

Federația Rusă lansează campanii ample de dezinformare prin mass-media controlată sau aflată sub influența sa. Aceste campanii constau în răspândirea de știri false care să submineze legitimitatea procesului electoral din Republica Moldova, dar și promovarea de mesaje descurajatoare cu privire la inutilitatea votului, sugerând că rezultatele sunt deja decise sau că votul diasporei nu va schimba nimic.

Prin influențarea anumitor platforme media și canale de comunicare, Federația Rusă a limitat accesul diasporei R. Moldova din Federația Rusă ori Belarus la informații corecte și echilibrate despre referendum. Controlul informațional este un instrument folosit pentru a îngreuna informarea corectă a cetățenilor R. Moldova din Federația Rusă, dar și împotriva cetățenilor ruși care ar dori să știe mai mult despre acest referendum. Strategia Moscovei trădează o îngrijorare față de acest exercițiu democratic, care poate deveni un exemplu pentru cetățeni ruși, deci și un precedent periculos pentru controlul exercitat de Kremlin asupra propriilor cetățeni.

În diaspora moldovenească din Federația Rusă există grupuri pro-ruse care au fost influențate să desfășoare campanii de promovare a mesajelor anti-guvernamentale sau anti-europene, susținând politici și lideri moldoveni apropiați de Moscova. Aceste grupuri au încercat să reducă interesul diasporei moldovenești pentru vot și să promoveze un discurs favorabil Federației Ruse. Autoritățile de la Chișinău au prezentat dovezi cu privire la încercările serviciilor federale de spionaj de la Moscova de a deturna procesul de vot pentru diaspora originară din R. Moldova prin organizarea unor grupuri fictive de votanți.

Prin presiuni asupra guvernului de la Chișinău, cu largul concurs al forțelor pro-ruse din R. Moldova, Moscova a încercat să limiteze numărul de secții de votare deschise pentru diaspora din anumite state europene sau să influențeze deciziile administrative care afectează capacitatea diasporei de a vota.

În scurta perioadă de independență a R. Moldova, Federația Rusă a sprijinit în mod constant partidele politice de la Chișinău care au o poziție pro-rusă, folosindu-le ca vehicule pentru a descuraja diaspora de la participarea la vot. Aceste partide, prin discursuri politice, încearcă în mod activ să submineze încrederea în procesul electoral și să prezinte diaspora ca fiind înstrăinată de problemele reale ale țării.

Aceste acțiuni fac parte dintr-o strategie mai amplă de influențare a Republicii Moldova și a diasporei sale, menită să reducă impactul celor care susțin o orientare pro-europeană și reformatoare.

Cetățenii R. Moldova, care locuiesc și activează în străinătate contribuie deja la economia statului de unde au plecat, în special prin sprijinirea familiilor lor rămase acasă. Dar influența diasporei nu trebuie să se oprească aici. Prin vot, ei pot avea un cuvânt de spus în deciziile care îi afectează nu doar pe cei dragi, ci întreaga țară. Votul la viitoarele alegeri și la referendum le permite să sprijine alegerea care reflectă convingerile și preferințele lor.

Diaspora moldovenească a demonstrat deja, mai ales în ultimii 15 ani, ce rol puternic poate juca în alegerile naționale, chiar dacă câteodată doar în mod informal. La 20 octombrie 2024, ei au o nouă șansă de a face diferența și de a-și face vocea auzită. Votul la alegeri și referendumuri le permite cetățenilor moldoveni care trăiesc în străinătate să își pună cunoștințele și capacitatea de acțiune în folosul propriei țări. După ce au trăit în străinătate, persoanele din diaspora originară din R. Moldova au văzut cu ochii lor cum arată viața în alte țări, ceea ce face ca experiența lor să fie și mai valoroasă și necesară procesului de luare a deciziei privind calea pe care ar trebui să o urmeze R. Moldova.  

Deși votul din străinătate poate fi uneori o provocare - în special atunci când secțiile de votare sunt departe - investiția de timp și, câte o dată, chiar efort financiar presupus de deplasarea până la cea mai apropiată secție de votare este esențială. Fiecare vot contează. El contribuie la asigurarea faptului că viitorul R. Moldova este hotărât de voința colectivă a tuturor locuitorilor săi, atât a celor de acasă, cât și a celor din străinătate care rămân profund legați de țara lor natală.

Participarea la alegeri și referendum ajută la crearea de legături trainice între diaspora și cei rămași acasă, reconfirmând faptul că aparțin unui spațiu civic comun. Chiar și a sta împreună la coadă la secțiile de votare este o modalitate de a-și arăta solidaritatea și angajamentul față de patria lor și de a-și consolida legătura cu rădăcinile lor, în ciuda distanței.

În plus, atunci când cetățenii moldovenii din străinătate votează, îi încurajează pe alții - atât în străinătate, cât și în țară - să facă același lucru, crescând astfel participarea generală la vot. O rată de participare ridicată consolidează democrația și garantează că rezultatele alegerilor sunt corecte și reprezentative pentru voința reală a populației. Nu trebuie să uităm că diaspora este un factor electoral important pentru R. Moldova, iar sondajele de opinie nu reflectă poziția decisivă a acesteia atunci când vorbim de alegeri.

Nu în ultimul rând, participarea la alegeri și referendum este importantă pentru a face R. Moldova mai capabilă să reziste în fața activităților ostile care vizează demotivarea, dezbinarea și dezinformarea propriilor cetățeni. Votul nu numai că dă putere cetățenilor, dar și consolidează democrația în R. Moldova. Cu cât mai mulți oameni vin la vot, cu atât mai greu va fi pentru puterile ostile să eticheteze rezultatele alegerilor și ale referendumului drept nelegitime. O prezență puternică la vot, posibilă datorită diasporei originare din R. Moldova, transmite un mesaj clar de unitate, făcând mai dificilă destabilizarea țării pentru cei care încearcă să facă acest lucru.

Dreptul R. Moldova la alegeri libere și democratice este un drept, un privilegiu, câștigat cu greu, inclusiv cu arma în mână în timpul invaziei militare ruse de acum trei decenii, iar acest lucru nu trebuie uitat. Pe măsură ce se apropie 20 octombrie, cetățenii R. Moldova - atât din țară, cât și din străinătate - au o oportunitate importantă de a-și exercita acest drept și de a contribui la determinarea viitorului țării lor.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md