Lupta împotriva corupției // Ministerul Justiției va colabora cu Centrul Internațional pentru Recuperarea Activelor din Elveția
Un astfel de parteneriat are loc și prin colaborarea dintre Ministerul Justiției cu Centrul Internațional pentru Recuperarea Activelor (ICAR) al Institutului Basel pentru Guvernanță din Elveția.
„Cooperarea se va concentra pe consolidarea capacităților sistemului de justiție, autoritățile competente ale Republicii Moldova fiind sprijinite pe chestiuni de asistență juridică reciprocă, precum și în investigarea cazurilor de corupție la scară largă cu avansarea dosarelor până la etapa de recuperare a bunurilor provenite din infracțiuni. Activitățile sunt parte a unui proiect finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC)”, ne explică reprezentanții Ministerului Justiției, prin intermediul unui comunicat de presă.
În acest sens, a avut loc o întâlnire la care au participat: ministrul justiției, Veronica Mihailov-Moraru; directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Guido Beltrani; directorul ICAR, Iker Lekuona, precum și alți experți ICAR. Oficialii au discutat despre situația actuală în domeniul investigării cazurilor de corupție, cadrului legal relevant domeniului recuperării bunurilor infracționale și necesitatea asigurării implementării acestuia. Experții străini au apreciat îmbunătățirile aduse legislației în acest domeniu, subliniind importanța implementării eficiente a acestora.
„Colaborarea dintre Ministerul Justiției, ICAR și SDC, marchează un pas important în lupta împotriva corupției și în promovarea unei justiții eficiente și transparente. Asistența oferită de ICAR va susține eforturile autorităților pe termen scurt, mediu și lung de a implementa un mecanism eficient de recuperare a activelor prin creșterea capacităților instituțiilor anticorupție de a soluționa cazurile care implică recuperarea activelor infracționale în modul și timpul cuvenit”, se menționează în comunicatul Ministerului Justiției.
Prima fază a proiectului, care debutează în această lună, prevede:
- asistență juridică specializată;
- sprijin în investigarea și urmărirea penală a cazurilor de corupție;
- consolidarea lanțului de furnizare a serviciilor de recuperare a activelor din Moldova prin instruiri dedicate ofițerilor de urmărire penală și procurorilor, precum și mentorat pe cazuri concrete.
Actualmente, Ministerul Justiției este la etapa de definitivare a proiectului de lege care va permite utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale și interes public. Totodată, urmează a fi votat în Parlament și proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (perfecționarea mecanismului de confiscare a bunurilor infracționale), care va fortifica procesele de identificare și urmărire a bunurilor infracționale.