Integrarea europeană a R. Moldova, văzută de la Bruxelles. La ce trebuie să atragă atenție Chișinăul

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Политические
Republica Moldova are toate șansele de integrare europeană, atât timp cât cetățenii moldoveni cu adevărat își vor dori acest lucru și vor acționa în acest sens. Acesta este mesajul de bază al oficialilor de la Bruxelles, care au discutat cu un grup de jurnaliști aflați într-o vizită în „inima Europei”.
18.12.2024 22:18
18.12.2024 22:18
Cristina Vlah
Политические

Dar pentru asta e nevoie de muncă asiduă, educare permanentă și reforme bine făcute. Deși pe multe capitole Republica Moldova a înregistrat avansări în ceea ce ține de reforme, totuși oficialii europeni sunt și cu ochii pe ceea ce rămân a fi provocări sau stagnări. Unul din aceste domenii este guvernarea economică, precum și reziliența economică. Un demnitar din cadrul instituțiilor europene, care a dorit să-și păstreze anonimatul ne-a comunicat că reziliența economică a Republicii Moldova continuă să fie o provocare majoră.

„Trebuie să ne asigurăm că înainte de integrare, economia R. Moldova va fi suficient de rezistentă și va face față economiei europene, altfel integrarea europeană a R. Moldova poate fi periculoasă.
Dacă ne uităm la experiența Poloniei: credeam că atunci când va adera - va fi fantastic. Dar după asta am înțeles că diferențele economice pot duce la distrugere pentru Polonia. Deci este nevoie ca țara să fie pregătită să facă față presiunii pieței europene. Imaginați-vă că toate companiile cu puterea lor intră pe o singură piață. Asta pune în pericol businessul mic, care poate să dispară. E ca și cum vrei să pătrunzi în mare, având doar un râuleț mic. Piața unică întotdeauna va fi mai mare decât cea a unui singur stat. Dar ideea este că, pentru a beneficia de aceasta – terbuie să fii bine pregătit. Și trebuie să ai standarde. Dacă nu ai standarde, nu vei putea face comerț pe piața unică”, ne-a explicat sursa.

Pentru aceasta este foarte important acel Plan de Creștere economică, pe care trebuie să-l îndeplinească autoritățile de la Chișinău.

De asemenea, o provocare majoră pentru R. Moldova a fost întotdeauna reforma Administrației Publice. Acest lucru, deși este unul dureros și nepopular, dar el trebuie neapărat înfăptuit. Asta va însemna comasarea unor primării mai mici și crearea unor noi administrații publice locale, care să cunoască limbi străine și să poată aplica la proiecte europene.

„Să știți că aici puteți face față. Ați reușit să faceți multe progrese pe calea reformelor. Asta deși ați avut criza provocată de Covid, apoi criza refugiaților și criza energetică. Asta înseamnă că există o capacitate de rezistență. Sunt capitole în procesul de negociere de aderare la UE, care nu sunt dificile doar pentru R. Moldova, ci ele sunt dificile per general. Dacă orice stat membru ar trebui să adere acum, cred că tot dificil le va fi”, a mai spus demnitarul.

Cu referire la probabilitatea aderării R. Moldova către anul 2030, așa cum și-au propus cei de la Chișinău, europenii spun că acest lucru va fi posibil atât timp cât cetățenii din R. Moldova își vor dori acest lucru și vor acționa în acest sens. Asta înseamnă schimbări și reforme în sensul respectării normelor europene.

„Eu am vizitat unele localități din R. Moldova și m-am bucurat să văd drumuri reparate, cafenele cu standarde înalte, școli și grădinițe renovate conform normelor UE. Asta deja înseamnă integrare europeană treptată a Republicii Moldova”, a conchis oficialul.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md