Incendiile din Los Angeles se preconizează a fi cele mai costisitoare din istoria SUA, cu pierderi de peste 200 de miliarde de dolari
Incendiile au provocat strămutarea a mii de oameni, au distrus peste 12.000 de structuri și au impus evacuarea a 100.000 de persoane, scrie Digi24.RO.
Vântul se intensifică din nou
Potrivit meteorologilor, sunt prognozate din nou intensificări ale vântului, cu viteze de până la 64 km/h (40 mph) și rafale în munți care ating 105 km/h (65 mph) până miercuri. Vântul s-a întețit luni și se așteaptă să se intensifice marți, a declarat Dennis Burns, analist al comportamentului incendiilor.
În timp ce Los Angeles își ține respirația în așteptarea unui vânt mai puternic, apar tot mai multe povești cu victime care și-au pierdut viața, cu locuitori ale căror case au fost distruse și cu structuri istorice și afaceri care au fost incendiate.
Incendiile au izbucnit marțea trecută, alimentate de vântul violent. S-a raportat că incendiile Palisades, Eaton, Kenneth și Hurst au mistuit aproximativ 62 mile pătrate (160 km pătrați).
Incendiul Palisades, situat de-a lungul coastei, este responsabil pentru opt decese, în timp ce incendiul Eaton, situat mai în interior, a ucis alte 16 persoane, a declarat biroul medicului legist din comitatul LA. Cel puțin 23 de persoane sunt date dispărute, iar autoritățile au declarat că se așteaptă ca acest număr să crească.
Rezidenţii vor verifica online dacă locuinţele lor au fost distruse sau afectate în incendiu
Locuitorii evacuaţi din calea flăcărilor se înghesuie la punctele de control instalate de forţele de ordine, în speranţa că ar putea recupera bunuri din casele lor sau, pur şi simplu, pentru a vedea dacă locuinţele lor mai există.
Pompierii estimează, însă, că persoanele evacuate nu se vor putea întoarce acasă mai devreme de joi. "Este prioritatea noastră numărul unu să facem ca locuitorii să se poată întoarce cât mai repede posibil' - a declarat şeful pompierilor din comitatul Los Angeles într-o conferinţă de presă -, "dar acest lucru nu va fi posibil înainte de încheierea perioadei cu vânt puternic, prevăzută până miercuri".
"Ştiu că mulţi oameni din districtul meu sunt dezamăgiţi şi frustraţi, dar siguranţa rămâne prioritatea noastră principală" - a completat o consilieră municipală la Los Angeles.
Şeful pompierilor a adăugat că va fi pus în funcţiune un sistem pentru a permite rezidenţilor să verifice online dacă locuinţele lor au fost distruse sau deteriorate.
Numeroase zone încă arată ca şi cum ar fi fost bombardate - transmite presa internaţională, iar liniile electrice şi conductele de gaz reprezintă, în continuare, un pericol major.
Ar putea fi cele mai costisitoare din istoria țării
Anchetatorii încă încearcă să stabilească ce a declanșat incendiile. Acestea ar putea fi cele mai costisitoare din istoria țării. Agențiile guvernamentale nu au furnizat încă estimări preliminare ale pagubelor, dar AccuWeather, o companie care furnizează date privind vremea și impactul acesteia, estimează pagubele și pierderile economice între 250 și 275 de miliarde de dolari.
Rapiditatea şi intensitatea incendiilor care devastează oraşul au pus la încercare infrastructurile de luptă împotriva incendiilor şi au provocat critici privind starea de pregătire pentru dezastre.
Preşedintele ales Donald Trump a lansat un nou atac asupra conducătorilor din statul California: "'Este una dintre cele mai grave catastrofe din istoria ţării noastre. Incendiile fac ravagii în Los Angeles, iar politicienii incompetenţi nu au nicio idee despre cum să le stingă" - a scris el pe platforma Truth Social.
Cu o săptămână înainte de revenirea sa la Casa Albă, republicanul Trump îi critică astfel din nou pe democraţi, de această dată pe guvernatorul Californiei, Gavin Newsom. În replică, acesta l-a invitat pe preşedinte să viziteze Los Angelesul şi să vadă pagubele cu propriii lui ochi.
Firmele europene de reasigurare ar putea fi afectate
Analizele Berenberg estimează că şi firmele europene de reasigurare ar putea fi afectate, cu posibile pierderi totale de aproximativ 1 miliard de dolari (980 milioane de euro), relatează euronews.com, citat de News.ro.
Potrivit estimărilor Berenberg, Swiss Re, de exemplu, ar putea suferi pierderi de 160 milioane de euro, Munich Re de 220 milioane de euro, Hannover Re de 180 milioane de euro, iar SCOR ar putea pierde 50 milioane de euro.
Preţurile acţiunilor acestor companii au scăzut semnificativ luni: Swiss Re (-1,37%), Munich Re (-2,04%), Hannover Re (-3,06%) şi SCOR (-1,98%).
Totuşi, Berenberg subliniază că aceste pierderi se încadrează în bugetele de risc stabilite de reasigurători şi, deşi ar putea afecta câştigurile din 2025, nu ar trebui să declanşeze o criză imediată.
Criza asigurărilor din California, agravată de incendiile din 2018 şi de schimbările climatice, a dus la retragerea unor companii majore precum State Farm şi Allstate din piaţă. Acest lucru a crescut procentul de proprietari neasiguraţi la 10,5%, potrivit LendingTree. În zone precum Palisades, sistemul FAIR Plan distribuie pierderile între mai mulţi asigurători, reducând povara individuală.
Deşi provocările sunt semnificative, companiile de asigurare şi reasigurare sunt mai bine pregătite să gestioneze riscurile actuale comparativ cu incendiile din 2018, datorită pragurilor de ataşare mai mari şi concentrării impactului asupra proprietăţilor rezidenţiale.
Punctele de ataşare la reasigurare, care reprezintă pragul la care poliţele de asigurare încep să ofere acoperire pentru pierderi, sunt acum mult mai mari decât erau în 2018, oferind acestor companii o plasă de siguranţă mai mare.