IGPF: Aderarea României la spațiul Schengen nu presupune schimbări esențiale în traversarea frontierei, doar includerea unor verificări suplimentare
În acest context, Poliția de Frontieră a formulat o serie de recomandări pentru persoanele care intenționează să călătorească în statele membre ale Uniunii Europene.
Astfel, cetățenii sunt îndemnați să verifice valabilitatea pașaportului biometric pentru a beneficia de regimul de călătorie fără vize în Uniunea Europeană. Mai exact, pașaportul trebuie să fie valabil pentru cel puțin șase luni de la data planificată a călătoriei.
Totodată, cetățenii sunt atenționați să se asigure că dispun de documentele necesare care să confirme scopul călătoriei, să planifice călătoriile în perioade mai puțin aglomerate, pentru a reduce timpii de așteptare și să consulte sursele oficiale pentru a fi la curent cu cerințele privind călătoria și șederea în spațiul Schengen.
„Poliția de Frontieră rămâne angajată în a asigura o tranziție fluidă și securizată pentru cetățenii care utilizează punctele de trecere a frontierei cu România. Vom continua să colaborăm cu partenerii internaționali pentru a asigura respectarea standardelor Schengen și pentru a minimiza impactul asupra fluxului de călători”, a precizat Poliția de Frontieră.
Consiliul Uniunii Europene a aprobat joi, 12 decembrie, decizia privind intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen din 1 ianuarie 2025.