Germania detașează trupe pe termen lung într-o altă țară, pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial


Forțele armate ale Germaniei, Bundeswehr, au anunțat marți că au creat o nouă brigadă, Brigada 45 Blindată, care va fi staționată în Lituania. Aceasta va fi prima desfășurare pe termen lung a soldaților germani într-o altă țară de la al Doilea Război Mondial, potrivit Associated Press. Generalul de brigadă Christoph Huber, comandantul Brigăzii Blindate 45, a declarat că, odată cu crearea acesteia, „nu ne îndreptăm doar spre pregătirea operațională, ne asumăm responsabilitatea”, scrie Digi24.RO.
„Pentru alianță, pentru Lituania, pentru securitatea Europei”, a spus el.
„Ca un semn al determinării noastre de a apăra pacea și libertatea împreună cu partenerii noștri”.
Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat un val de acorduri de apărare și cheltuieli în rândul țărilor europene. Atunci când s-au făcut primele planuri pentru Brigada 45 Blindată în 2023, Germania a descris-o ca făcând parte din eforturile în creștere ale membrilor NATO de a-și spori atât propria securitate, cât și securitatea frontierelor estice ale NATO.
„Ne asumăm responsabilitatea de lider pe flancul estic al NATO”
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat anterior: „Cu această brigadă pregătită de război, ne asumăm responsabilitatea de lider pe flancul estic al NATO”.
Noua brigadă este formată din mai multe batalioane și va avea aproximativ 5.000 de soldați și personal civil, a transmis Bundeswehr în această săptămână. Instituția a adăugat că unitatea de comandă a brigăzii este deja pe deplin operațională și că obiectivul este ca aceasta să fie pe deplin pregătită pentru război până în 2027.
Lituania - care se învecinează cu enclava rusă Kaliningrad și cu aliatul apropiat al Rusiei, Belarus - este una dintre țările care a tras cel mai puternic semnal de alarmă cu privire la faptul că Rusia ar putea trece dincolo de Ucraina pentru a ataca în alte părți ale Europei.
Este, de asemenea, una dintre țările NATO care cheltuie cel mai mult pentru apărare în funcție de PIB și unul dintre cei mai mari aliați ai Ucrainei, descriind trupele ucrainene ca fiind cele care protejează întreaga Europă. Există deja trupe NATO în Lituania, prin rotație, cu un grup de luptă multinațional condus de Germania.
De asemenea, țările NATO au desfășurat acolo resurse precum avioane de luptă și apărare aeriană. Trupele americane se numără printre cele staționate în Lituania, deși viitorul lor pe termen lung este mai puțin clar, președintele Donald Trump fiind critic la adresa aliaților americani, NATO și a asistenței pentru Ucraina.
Lituania se așteaptă ca SUA să-și respecte angajamentele. Ministru: „Noi ne facem partea noastră”
Dovilė Šakalienė, ministrul lituanian al apărării, a declarat în februarie pentru Business Insider că țara sa dorește ca trupele americane să rămână și că se așteaptă ca SUA să fie în acord cu țările care își plătesc partea lor când vine vorba de apărare.
„Noi ne facem partea noastră”, a spus ea, adăugând că se așteaptă ca și SUA să își facă partea lor. Lituania și-a consolidat, de asemenea, granița cu Rusia.
Noua brigadă a Germaniei este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri introduse de țară începând de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Germania a cheltuit 1,51% din PIB-ul său pentru apărare în 2022, procent care a sărit la un nivel estimat de 2,12% în 2024, potrivit NATO.
Creșterea achizițiilor în domeniul apărării de către Germania, și de către Europa în general, a fost un avantaj pentru industriile de apărare ale continentului. Producătorul german de armament Rheinmetall a declarat în martie că se așteaptă ca vânzările din acest an să crească cu 25% până la 30%.
Cheltuielile de apărare ale Germaniei au crescut mai puțin decât cele ale unora dintre aliații săi. Conform estimărilor NATO, Germania se află pe locul 15 din 31 de membri NATO în ceea ce privește cheltuielile de apărare ca procent din PIB în 2024. Dar a promis să facă mai mult.
După ce s-a confruntat cu moștenirile lăsate de Primul și Al Doilea Război Mondial, care au dus la evitarea unui militarism puternic, Germania s-a angajat să ia măsuri militare majore.
Parlamentarii au votat luna aceasta pentru modificarea Constituției germane într-un mod care ar debloca miliarde de dolari care ar putea fi utilizate pentru cheltuielile de apărare.
Šakalienė, ministrul lituanian al apărării, a declarat pentru Business Insider în februarie că Europa „trebuie să își majoreze cheltuielile de apărare foarte rapid și foarte semnificativ”.
Ea a spus că Europa trebuie să fie capabilă să se ridice la nivelul SUA și al Rusiei, care își intensifică propria producție de apărare. „Trebuie să ajungem la viteza Rusiei”, a mai spus aceasta.

