GALERIE FOTO // Condiții de viață ca în Europa, acasă. Proiectele implementate în R. Moldova din fondurile UE

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Социальные
Uniunea Europeană a fost alături de R. Moldova în cele mai grele momente, oferind susținere pe toate palierele, inclusiv economic. Pe lângă multiplele ajutoare umanitare, banii oferiți pentru compensarea facturilor uriașe la căldură și energie electrică, UE a investit în infrastructura R. Moldova.
25.10.2024 12:19
25.10.2024 12:21
Tudor Ioniță
Социальные

Cele mai mari proiecte de infrastructură din ultimii 10 ani sunt cofinanțate din bugetul blocului comunitar. Din 2014, UE a oferit R. Moldova peste un miliard de euro, doar din 2021 încoace componenta de grant fiind de aproximativ 240 de milioane de euro. Mai jos o să vă prezentăm doar câteva dintre obiectivele de infrastructură finanțate parțial sau total de Uniunea Europeană.

Drumurile noastre, toate...

Una dintre principalele probleme ale capitalei a fost întotdeauna traficul infernal. În ultimii 20 de ani, majoritatea politicienilor, de toate culorile, aveau, cel puțin la nivel declarativ, intenția de a construi o centură a Chișinăului. Totuși, primul sector al său a fost deschis pentru circulație abia la începutul anului 2023. Tronsonul are o lungime de 6,6 km, patru benzi de circulație, două intersecții cu sens giratoriu și circa 90 de indicatoare rutiere instalate. Valoarea proiectului este de peste 9,9 milioane de euro, bani alocați de Banca Europeană de Investiții (BEI).

Centura Chișinăului

O problemă similară a municipiului Comrat a fost soluționată odată cu darea în exploatare, în octombrie 2022, a centurii de ocolire a capitalei Găgăuziei. Lucrările de construcție a porțiunii de 18,3 km de drum au durat mai bine de 3 ani și au presupus o investiție de 29,5 milioane de euro, bani oferiți, la fel, de Banca Europeană de Investiții.

Centura Comratului

Drumul de ocolire a localității Bahmut din raionul Călărași, cu o lungime totală de circa șase km, a fost deschis pentru circulație tot în 2022. Tronsonul este parte a drumului național R1 Chişinău – Ungheni – frontiera cu România și are două benzi de circulație, podețe, un pasaj pietonal subteran și două intersecții. Lucrările de construcție au demarat în anul 2015, iar valoarea totală a proiectului este de circa 10 milioane de euro, bani acordați sub formă de grant de Uniunea Europeană prin Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

R1 Chișinău-Ungheni

Chişinău şi Bălţi sunt două cele mai mare oraşe din R. Moldova, dar traseele dintre ele aveau porţiuni denivelate de mulţi ani încoace. Acum, datorită unui proiect în valoare de circa 36 de milioane de euro, bani alocați de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, toată distanţa de circa 130 km de traseu înseamnă acum asfalt bun, fără denivelări şi condiţii decente de marcaje, semnalizare rutieră şi alte elemente adiacente. 

Traseul Chișinău-Bălți

Drumul Soroca - Arionești - Otaci, cunoscut dreptul unul dintre cele mai deteriorate trasee din R. Moldova, este în plin proces de reparații. Datorită unui proiect în valoare de 44 milioane de euro finanțat de BERD, drumul se află acum în plin proces de reparare. Odată reabilitat, traseul va permite accesul a peste 80 de mii de cetățeni din mai multe localități din nordul R. Moldova către instituțiile de învățământ și cele medicale.

Traseul Soroca-Arionești-Otaci

Tot cu sprijinul UE a fost finalizat proiectul de reparație/reconstrucție capitală a străzilor Nufărul Alb, Griviței și Dunării din Cahul. Proiectul, cu o lungime totală de aproximativ 3,2 km, a inclus refacerea carosabilului, trotuarelor, pistei pentru bicicliști și a rețelei subterane de scurgere a apelor pluviale. Lucrările au costat circa 90 milioane de lei, dintre care 40 milioane au fost alocate sub formă de grant de UE.

Stradă din Cahul reabilitată cu finanțare europeană

Sate europene într-o Moldovă europeană

Programul Național ”Satul European” are drept scop îmbunătățirea calității vieții pentru cetățenii din mediul rural al R. Moldova. Astfel, după realizarea proiectelor incluse în Documentul unic de program pentru anii 2022-2024, peste 1 milion de cetățeni beneficiază sau urmează să beneficieze de condiții mai bune. Doar în 2024, Guvernul a aprobat spre finanțare 612 proiecte prin intermediul programului, cu o valoare totală de 2,8 miliarde de lei. Contribuția Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală va fi de 2,5 miliarde de lei, cu sprijinul Uniunii Europene. Vă prezentăm doar câteva exemple în acest sens.

Școli, grădinițe și case de cultură

Peste 170 de copii și 40 de angajați ai grădiniței și gimnaziului din satul Mîrzești, raionul Orhei, beneficiază de un mediu de învățare în condiții îmbunătățite. Datorită unui proiect în valoare de 1,2 milioane de lei, implementat prin programul ”Satul European”, clădirea care găzduiește cele două instituții a beneficiat de repararea acoperișului și fațadei.

Grădinița și gimnaziul din satul Mîrzești, raionul Orhei

Iar elevii din satul Ciumai, comuna Vinogradovca, raionul Taraclia, nu mai îngheață iarna în clase după ce clădirea Liceului Teoretic din localitate a fost izolată termic datorită unui proiect în valoare de peste 2 milioane de lei.

Liceul Teoretic din satul Ciumai, comuna Vinogradovca, raionul Taraclia

Iar elevii Gimnaziului din satul Cairaclia, raionul Taraclia, beneficiază acum de o sală de sport modernă și sigură, reparată din bani europeni. Mai mult, printr-un proiect în valoare de circa 1,1 milioane de lei, clădirea a fost și izolată termic.

Clădirea sălii de sport a Gimnaziului din satul Cairaclia, raionul Taraclia

Localnicii din orașul Cahul se mândresc cu Palatul de Cultură ”Nicolae Botgros” după ce zona sa adiacentă a fost reparată și amenajată cu suportul Programului ”EU4Moldova: Regiuni cheie’’, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF. Lucrările, care au costat peste 1,8 milioane de euro, au inclus pavarea trotuarelor, asfaltarea unui sector de drum cu lungimea de 0,7 km, crearea pistelor pentru bicicliști, construirea a trei havuzuri cu jeturi de apă, show de lumini și muzică, precum și amenajarea unui teren de joacă pentru copii și a zonelor verzi cu irigare dirijată.

Palatul de Cultură ”Nicolae Botgros” din Cahul

La Gordineștii Noi, raionul Edineț, localnicii beneficiază de un centru cultural reparat din bani europeni. Valoarea proiectului - 4,9 milioane de lei.

Centrul cultural din Gordineștii Noi, raionul Edineț

Casa de Cultură din Edineț a fost reparată prin intermediul Programului Transfrontalier România-Republica Moldova. Pentru implementarea proiectului, UE a alocat 100 de mii de euro.

Casa de Cultură din Edineț

Iar Cetatea Soroca a fost restaurată cu suportul Uniunii Europene în cadrul proiectului ”Ștefan cel Mare - istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”.

Cetatea Soroca

Tot în Soroca, Spitalul Raional ”A. Prisacari” se încălzește cu energie din biomasă datorită sprijinului acordat de Uniunea europeană.

Spitalul Raional Soroca

De pe urma ajutorului european beneficiază și preoții care slujesc Rusiei. Astfel, Nicolae Craveț, cel despre care Deschide.MD scria într-o investigație anterioară că făcea listele clericilor ce urmau să fie trimiși în ”pelerinajele” organizate de Patriarhia Moscovei și gruparea Șor, își face acum slujbele într-un lăcaș reparat din bani europeni. Biserica ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Soroca a trecut prin mai multe lucrări de reabilitare, finanțate prin proiectul “Conservarea  și  promovarea patrimoniului  cultural și istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 prin intermediul instrumentului European de Vecinătate (ENI-CBC).

Biserica ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Soroca

Edineț chiar este oraș cu perspectivă de viitor după implementarea proiectului cu același nume. Datorită unei finanțări de 4 milioane de euro din partea UE, orașul a cumpărat opt autobuze smart, a construit opt stații smart, a instalat semafoare și supraveghere video la trei intersecții, iluminare stradală, a amenajat piste pentru bicicliști și a construit un teren de joacă și sport.

Orașul Edineț

Iar Parcul industrial Edineț beneficiază de o hală de producere, construită din banii europeni. Valoarea proiectului - 353 mii de euro.

Hală de producere din Parcul industrial Edineț

Apă curată în fiecare casă

284 de gospodării casnice, precum și gimnaziul, grădinița, oficiul medicilor de familie, primăria și trei agenți economici din satul Poiana, raionul Șoldănești, au acces la apă de calitate datorită construcției unei sonde arteziene și a unei noi rețele de apeduct, cu lungimea de 13 kilometri. Valoarea proiectului, aproximativ 10,5 milioane de lei.

Sonda arteziană din satul Poiana, raionul Șoldănești

În jur de 350 de gospodării casnice din satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, au acces la apă si la sistem de canalizare, grație programului ”Satul European”. Proiectul, cu o valoare de 7 milioane de lei, a inclus construirea a 8 kilometri de rețea de apeduct în localitate, a unei stații de tratare a apei și unui castel de apă potabilă.

Satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești

Peste 1300 de oameni din satul Găuzeni, raionul Șoldănești beneficiază de pe urma construcției sistemului de alimentare cu apă și canalizare. Bugetul proiectului - 10 milioane de lei.

Satul Găuzeni, raionul Șoldănești

Stația de epurare din orașul Cantemir a fost construită în cadrul proiectului Dezvoltarea Zonelor Rurale din Republica Moldova (DevRAM), derulat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, cu un buget total de 8,7 milioane euro, din care 6 milioane au fost finanțate de UE. Proiectul a inclus construirea unui sistem de canalizare de 21,2 km și instalarea a trei stații moderne de pompare a apelor uzate.

Stația de epurare din orașul Cantemir

Peste 18 mii de locuitori ai municipiului Edineț beneficiază de acces îmbunătățit la apă potabilă datorită unui proiect pentru care UE a alocat fonduri de 2 625 000 de euro.

Edineț

Planuri de viitor pentru dezvoltarea infrastructurii și economiei R. Moldova

Uniunea Europeană nu se oprește aici și intenționează să investească 1,8 miliarde de euro în următorii trei ani în infrastructura și economia R. Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei vizite la Chișinău. Banii urmează să fie folosiți pentru proiecte de infrastructură precum repararea școlilor, construirea a două noi spitale la Bălți și Cahul, construirea drumurilor și podurilor care să interconecteze R. Moldova cu vecinii săi, dar și dezvoltarea rețelei energetice.

Solidaritatea Uniunii Europene nu este, însă, una necondiționată. Dacă cetățenii vor decide să renunțe la parcursul european prin alegerea unui președinte și a unei majorități parlamentare pro-ruse la scrutinul prezidențial din 3 noiembrie și la alegerile parlamentare de anul viitor, R. Moldova s-ar putea întoarce în izolarea internațională din perioada 2016-2020, când Occidentul a blocat majoritatea finanțărilor pentru statul nostru. De asemenea, investițiile străine s-ar opri, în contextul lipsei de predictibilitate în actul guvernării de la Chișinău și a corupției endemice.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md