FAKE NEWS // Ministerul Energiei dezminte informația precum că R. Moldova ar vinde Ucrainei curentul cumpărat din România la prețuri preferențiale
Ministerul a explicat că, în articolul publicat de un portal de știri, este vorba despre volume de energie tranzacționate la ore diferite, în funcție de cerere și ofertă, iar prețurile pot fi mai mici sau mai mari în funcție de intervalul livrării.
„Sunt tranzacții între diferite companii, nu între aceleași companii și nu este vorba despre același volum de energie care să fie tranzacționat în regim suveică”, subliniază Ministerul.
Un alt aspect important menționat de Ministerul Energiei este că, spre deosebire de gaze naturale, energia electrică nu poate fi stocată cu ușurință sau fără costuri ridicate, astfel încât să fie posibilă o astfel de ”revânzare” strategică.
Totodată, autoritățile au precizat că Republica Moldova importă energie electrică din România prin intermediul companiei Energocom, atât de la producătorii de stat, cât și de pe bursa OPCOM. În același timp, producătorii moldoveni de energie regenerabilă exportă energie inclusiv către România și Ucraina.
În context, Ministerul Energiei condamnă ferm astfel de dezinformări, care pot crea confuzie și nemulțumire în rândul populației. Instituția a reafirmat că tranzacțiile de energie electrică respectă normele pieței, fiind influențate exclusiv de mecanismele de cerere și ofertă.
Amintim că, de la 1 ianuarie 2025, exportul de energie regenerabilă va fi permis doar după acoperirea necesităților interne. Decizia a fost anunțată de Ministerul Energiei după o ședință organizată de secretarul de stat Constantin Borosan, cu producătorii independenți de energie regenerabilă.