Expoziție la Biblioteca Națională: „Eminescu - poetul și vocea românității”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Культура
De Ziua Națională a Culturii, pe 15 ianuarie 2025, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a inaugurat expoziția „Mihai Eminescu - poetul și vocea românității”.
15.1.2025 19:54
15.1.2025 19:54
Deschide md
Культура

Evenimentul celebrează 175 de ani de la nașterea celui mai important poet al literaturii române, în contextul declarării anului 2025 drept Anul Eminescu în Republica Moldova și România, transmite IPN.

În deschiderea evenimentului, directoarea generală a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, a subliniat importanța și aportul operei poetului Mihai Eminescu, expuse în cadrul evenimentului inaugurat.

„Pe poetul, prozatorul și jurnalistul Mihai Eminescu, considerat principala voce poetică din literatura română, l-a caracterizat iubirea de țară și de neam, fiind o fortăreață a spiritului omenesc, pe care o putem numi, cu certitudine, Mihai Eminescu. Importanța studierii creației lui Eminescu este pe deplin explicabilă prin poeziile sale, care reprezintă o recuperare a identității noastre naționale, având o misiune nobilă de a trezi conștiința națională, semănând curaj, omenie, demnitate, bunătate, credință și verticalitate”, a punctat Elena Pintilei.

Bibliotecarul Eminescu. O viață dedicată cărții și culturii

Ioan Milică, director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, a adus un omagiu poetului, evidențiindu-l ca bibliotecar și șlefuitor al limbii române. „Eminescu a fost un mare bibliotecar în trei momente distincte ale vieții sale: mai întâi, în casa profesorului Aron Pumnul din Cernăuți, apoi la Asociația Românească Junimea din Viena și, în cele din urmă, director al Bibliotecii Centrale din Iași. El nu doar că împrumuta cărți, dar scria rapoarte administrative, propunea achiziții și construia indici bibliografici moderni, fiind un pionier al biblioteconomiei românești”, a suliniat Ioan Milică.

Eminescu nu a fost doar un poet, ci și un bibliotecar erudit, care considera cartea drept cea mai de preț comoară. „Chiar și în momentele de suferință, întreba: «Unde este lada mea cu cărți?» Aceasta era zestrea lui. Prin cultură și pasiune pentru cuvânt, a ridicat limba română din graiul țărănesc la dimensiuni universale”, a adăugat șeful bibliotecii din Iași.

Un dar neprețuit, limba română

Eminescu a modelat limba română într-un instrument cultural de o finețe inegalabilă: „Limba este, de regulă, cea care îl stăpânește pe om, dar Eminescu a reușit să o stăpânească și să o șlefuiască, transformând-o într-un vehicul al celor mai complexe și nuanțate gânduri. Este limba pe care o vorbim azi și o moștenire pe care trebuie să o transmitem copiilor”, a subliniat Ioan Milică.

Expoziția de la Biblioteca Națională a Moldovei este o invitație la reflecție asupra moștenirii lui Mihai Eminescu. Prin poeziile, articolele și activitatea sa culturală, Eminescu rămâne un simbol al iubirii de țară, demnității și curajului, a declarat directoarea Bibliotecii Naționale, invitând toți doritorii să descopere moștenirea lăsată de Eminescu.

O punte între trecut și prezent

Expoziția reunește titluri apărute de-a lungul timpului despre opera și omul Eminescu, lucrări în domeniul științei, politicii, problemelor sociale, filosofiei. În expoziție se regăsește unul dintre cele 500 de exemplare numerotate în versiune bibliophile pe hârtie filigran specială și legate artisanal în piele a volumului „Poezii” semnat de Mihai Eminescu. Exemplarul Bibliotecii Naționale este numerotat cu numărul 211.

Tot aici avem un volum de poezii editat în 1932 cu introducere, biografie, notițe și glosar de Gh.Adamescu, „Poezii”(1933), ediție îngrijită de Constantin Botez; „Împărat și proletar” (1932), traducere polonă de Emil Zegadlowicz; „Poezii tipărite în timpul vieții” (1943), ediție critică îngrijită de Perpessicius cu 54 de reproduceri după manuscrise; opera dramatică „Mira”, manuscris faximil eminescian; „Eminescu altfel”, Album bibliofil „Centenar Eminescu” de Ion Iliescu; panou de monede realizat de Natalia Serebrian, „Spre un nou Eminescu. Dialoguri cu eminescologi din înteaga lime”, volum semnat de academicianul Mihai Cimpoi ș.a.

Semnificativ este un volum din caietele lui Eminescu, ediția editată de Titu Maiorescu la Viena, precum și un volum mic de poezii, ediție facsimil, editată tot de Titu Maiorescu. Documentele sunt sistematizate în 10 compartimente.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md