Exportul produselor moldovenești în Israel va fi facilitat. Detalii despre documentul care va fi semnat la începutul anului viitor
Acest document va oferi R. Moldova prioritate în exportul produselor agricole, a declarat pentru MOLDPRES ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandr Roitman.
Multe din produsele din Republica Moldova întrunesc standardele calității internaționale și pot fi exportate. În Israel se observă o cerere pentru produsele noastre, afirmă ambasadorul Alexandr Roitman, care a subliniat că în ultimii ani, volumul exporturilor în această țară a înregistrat o creștere. Se exportă tot mai multe vinuri și pentru prima dată, Israelul a importat grâu din Republica Moldova.
Cooperarea în sfera agricolă, potrivit ambasadorului Alexandr Roitman, este una promițătoare, Israelul, la rândul său afirmându-și disponibilitatea de a împărtăși din vasta sa experiență din acest domeniu. În special este vorba de implementarea noilor tehnologii.
„Ministrul Agriculturii a fost în Israel, am avut o serie de contacte, schimb de mesaje. Eu am avut întâlniri cu ministrul Agriculturii al Israelului și în perioada imediat următoare, așteptăm semnarea unui document bilateral, care va presupune că Republica Moldova va avea prioritate în Israel pentru exportul produselor sale agricole - în mare parte este vorba de grâu, dar și de altele. Israelul va oferi know-how experiență în domeniul agriculturii intensive. Israelul a elaborat aceste metode și acest aparataj, tehnologii. La rândul său, Israelul va oferi și prioritate în posibilitatea de a achiziționa cele mai noi tehnologii și instrumente de intensificare a agriculturii, dar și alte elemente de cooperare în sfera agricolă”, a declarat Alexandr Roitman.
Ambasadorul a menționat că permisiunile de export în această țară încă se mai obțin dificil, însă misiunea diplomatică este dispusă să ajute agenții economici care vor să își promoveze produsele în Israel.
„Ne dorim ca tot mai multe produse să ajungă pe piața israeliană și acest lucru se face. Pe mine mă bucură ca și consumator, dar ca și ambasador că produsele noastre au devenit calitative și există cerere pentru ele pe piața israeliană. Uneori, depășirea momentelor birocratice poate fi dificilă, dar și pe această cale spun că misiunea este disponibilă să ajute orice agent economic care vrea să ajungă pe piața israeliană. Este un apel, avem toată deschiderea către agenții noștri economici. Avem istorii de succes și antreprenorii din Republica Moldova pot să povestească despre lucrurile pe care le-am obținut împreună”, a declarat ambasadorul.
În prezent, Republica Moldova exportă în Israel mere, vinuri, roșii proaspete și fructe uscate. Din perspectiva cooperării economice, relațiile bilaterale pe segmentul agricol, trebuie aprofundate și diversificate, susțin autoritățile de la Chișinău. În cadrul întâlnirilor avute, miniștrii agriculturii ai celor două state au convenit realizarea unor proiecte comune, bazate pe inovații și transfer tehnologic.
Tendințele mondiale încurajează implementarea soluțiilor inteligente, datorită cărora poate fi majorată producția agricolă și sporită competitivitatea produselor. Exemplul Israelului demonstrează că guvernele trebuie să pledeze pentru dezvoltarea sistemelor de irigare și pentru tehnologizarea agriculturii, elemente indispensabile asigurării securității alimentare, îndeosebi în contextul schimbărilor climatice.
În ultimii ani, relațiile de cooperare dintre Republica Moldova și Israel s-au intensificat, afirmă ambasadorul Alexandr Roitman care a subliniat invitația președintelui Israelului făcută Maiei Sandu de a vizita această țară. Totodată, diplomatul moldovean a dat asigurări că Ambasada oferă tot sprijinul necesar cetățenilor moldoveni aflați la muncă în această țară prin menținerea unei comunicări deschise și pro active.