Europa caută o comunicare directă cu Trump, dar Casa Albă „nu este teribil de interesată de ceea ce au europenii de spus”


NYT a discutat cu oficiali europeni din Berlin, Bruxelles, Londra, Paris, Roma și alte capitale pentru a obține o idee despre modul în care aceștia interacționează cu administrația Trump.
Potrivit lor, Casa Albă este structurată ca un palat: Biroul Oval aurit este un loc pentru consilieri, prieteni și curteni, toți așteptând decretele președintelui. Donald Trump este cel care ia deciziile finale, iar ele nu sunt deloc previzibile.
Astfel, în primele trei luni ale lui Trump în fruntea SUA, obiectivul europenilor este să ajungă la președintele însuși, notează NYY. Unii au reușit, inclusiv prim-ministrul Giorgia Meloni din Italia, care se întâlnește azi cu acesta la Casa Albă.
„Trebuie să vorbești direct cu Trump”
Oficialii europeni care au vorbit cu jurnaliștii americani de la NYT sub anonimat spun că cei mai eficienți interlocutori nu sunt diplomații tradiționali care lucrează prin instituții, ci trimișii speciali și consilierii precum Elon Musk. Și nu este niciodată foarte clar dacă mesajele ajung la Trump.
„Toată lumea din D.C. spune că trebuie să vorbești direct cu Trump”, a declarat un înalt oficial european.
Oamenii lui Trump de la Casa Albă sunt politicoși, dar sunt preocupați de intersele președintelui, spun aceleași surse. De exemplu, doi oficiali europeni spun că americanii nu au avertizat principalele națiuni europene cu privire la reluarea discuțiilor cu Iranul cu privire la programul său nuclear, sâmbăta trecută.
Potrivit NYT, în timp ce oficiali precum secretarul de stat Marco Rubio și chiar vicepreședintele JD Vance au întâlniri „cordiale” cu europenii, celor din urmă nu le este clar niciodată dacă aceștia au putere reală asupra politicii externe sau comerciale.
Canalele tradiționale de comunicare, prin Departamentul de Stat, ambasade, Consiliul Național de Securitate, s-au dovedit mai dificile pentru schimburi productive, în parte pentru că Senatul a confirmat foarte puțini oficiali de rang înalt. Acest lucru nu este neobișnuit pentru noile administrații, dar frustrează aliații din întreaga lume.
Oficialii Pentagonului sunt deosebit de atenți în conversațiile cu aliații, au declarat oficialii europeni pentru publicația americanp, atribuind această reticență temerii de a fi concediați.
„Nu este teribil de interesată de ceea ce au europenii de spus”
Trump, care disprețuiește puterea colectivă a Uniunii Europene și consideră că mulți aliați NATO sunt niște profitori, își menține neîncrederea în instituțiile multilaterale, chiar și în cele concepute de Washington, ca obstacole în calea puterii americane.
Administrația Trump „nu este teribil de interesată de ceea ce au europenii de spus”, a declarat un oficial european.
Oficialii săi iau acest lucru drept politică. Rubio a refuzat în ultimul moment să se întâlnească cu Kaja Kallas, șefa politicii externe și de securitate a UE, care favorizează o rezistență mai puternică față de Rusia, atunci când aceasta a zburat la Washington în februarie pentru a-l vedea.
Alți europeni nici măcar nu sunt înscriși în calendar. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a eșuat în eforturile repetate de a se întâlni cu Trump. O purtătoare de cuvânt a Comisiei a declarat că o întâlnire nu a fost încă posibilă.
Purtătorii de cuvânt ai Casei Albe nu au răspuns la solicitările NYT de a comenta subiectul articolului.

