Energocom: Necesarul de energie electrică pentru perioada imediată este asigurat
Energocom precizează că capacitatea comercială alocată la hotarul România-R. Moldova este limitată la 315 MW bandă (24 de ore din 24) din 650-800 MW necesari. Prin urmare, o parte din energia electrică contractată este rezervată la licitațiile intrazilnice din capacitățile care nu sunt utilizate la celelalte hotare ale României cu statele vecine. Pentru acest lucru, echipa Energocom lucrează non-stop chiar și în zilele libere sau de sărbătoare.
„Am reușit să rezervăm capacitatea necesară pentru data de 2 ianuarie. La contractele anunțate pe 31 decembrie, suplimentar vom achiziționa energie electrică din Ucraina, de la Energoatom, pentru orele de noapte, atunci când colegiii noștri au surplus de energie și o pot exporta”, se arată în comunicatul întreprinderii.
Energocom dă asigurări că rămâne de veghe pentru a asigura cu resurse energetice necesare toți consumatorii R. Moldova.
De la 1 ianurie 2025, Rusia a refuzat să livreze gaze naturale R. Moldova deși și-a asumat angajamente contractuale. Gazul rusesc era folosit în Transnistria, care astăzi a anunțat deconectarea instituțiilor și blocurilor de locuit de la gaze naturale. De asemenea, gazul rusesc era folosit și de Centrala de la Cuciurgan de unde R. Moldova procura energie electrică. Premierul Dorina Recean a numit această situație drept șantaj energetic.
„Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”. Aceasta este prima reacție a premierului Dorin Recean după ce Gazprom a anunțat că nu va mai livra gaze în Moldova”, a declarat premierul pe 28 decembrie 2024.