După aproape 2 ani de pauză, Chișinăul și Tiraspolul reiau discuțiile în grupurile de lucru pentru educație

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Политические
După o pauză de aproape doi ani, grupurile de lucru pentru educație din partea Chișinăului și Tiraspolului s-au întrunit într-o ședință online, organizată cu suportul tehnic al Misiunii OSCE în Republica Moldova.
6.12.2024 16:50
6.12.2024 16:50
Cristina Vlah
Политические

Aceasta a avut loc la 6 decembrie 2024.

Delegația din partea Chișinăului a fost condusă de către secretarul de stat la Ministerul Educației și Cercetării, Valentina Olaru, coordonator al grupului de lucru. La ședință au participat și directorii celor opt instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

În cadrul dialogului, în mod prioritar, a fost pus în discuție subiectul referitor la asigurarea cu sedii proprii, în mod special pentru Liceul Teoretic „Evrika” din or. Râbnița și Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din or. Grigoriopol, temporar situat în s. Doroțcaia.

Experții din partea Chișinăului au menționat că deși pct.7 din Decizia protocolară pe școli din 25.11.2017 prevede că Chișinăul și Tiraspolul vor continua dialogul în scopul îmbunătățirii situației școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, fapt ce presupune discutarea și a problematicii reîntoarcerii sediilor ori identificarea altora potrivite procesului educațional, din partea structurilor din regiune nu a fost exprimată absolut nici o deschidere în acest sens”, se menționează într-un comunicat al Biroului de Reintegrare.

Experții de la Chișinău au mai atras atenția și asupra faptului că măsurile discriminatorii și unilaterale ale Tiraspolului de majorare a tarifelor la serviciile comunale pentru toate școlile cu predare în limba română din regiune, începând cu 1 ianuarie 2024 sunt în contradicție directă cu prevederile pct.1 din Decizia protocolară. Astfel, s-a cerut respectarea prevederilor fără politizări.

„De menționat că, media procentuală a prețurilor la serviciile comunale pentru școlile cu predare în limba română pentru anul 2024 în comparație cu anul 2023 a crescut în total cu 82%, iar la consumul de gaze naturale cu 501%, la energie electrică cu 125%. Ținând cont de faptul că majorarea tarifelor a afectat în principal resursele energetice, până la sfârșitul anului 2024 cifrele specificate vor fi și mai mari”, se mai menționează în comunicat.

Referitor la remarcile aduse de către Tiraspol pe marginea respectării de către școli a cerințelor sanitar-epidemiologice în vigoare și a regulilor de protecție antiincendiară, Chișinăul a relatat că cele constatate de către specialiștii Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost aduse la cunoștința instituțiilor de învățământ.

Totodată, Tiraspolului i s-a atras atenția că tocmai din cauza faptului că aceste școli nu dispun de sedii proprii și din 01.01.2024 sunt iarăși îngreunate cu tarife discriminatorii și majorate, face ca îmbunătățirile la școli să necesite considerabil mai mult efort din partea autorităților constituționale. Un alt subiect, s-a referit la asigurarea bunei funcționări a școlilor cu predare în limba maternă, desfășurarea în condiții optime a procesului de învățământ și accesul nestingherit al elevilor și a cadrelor didactice la procesul educațional.

În context, s-a convenit ca următoarea ședință a grupurilor de lucru pentru educație să se desfășoare în primul trimestru al anului 2025.

Precizăm că ședința precedentă a grupurilor de lucru pentru educație a avut loc la 18 octombrie 2022.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md