Dorința lui Trump de a prelua Canada și Groenlanda nu se bucură de mare susținere printre americani


Diviziunile dintre cele două partide politice cu privire la politica externă americană s-au transformat într-o prăpastie, arată sondajul WSJ, deoarece alegătorii republicani s-au întors tot mai mult împotriva ajutorului pentru Ucraina, a comerțului liber și a angajamentelor internaționale, scrie Digi24.ro cu referire la Wall Street Journal.
Diferența uriașă reiese din sondajul WSJ, care a testat două afirmații concurente privind alianțele externe ale Americii. Aproximativ 81% dintre republicani au fost de acord că aliații SUA nu și-au asumat suficiente responsabilități pentru propria apărare și că SUA ar trebui să nu mai folosească banii din taxe pentru a-i apăra. În schimb, 83% dintre democrați au fost de acord cu o afirmație alternativă conform căreia alianțele internaționale sunt o sursă de forță și ar trebui susținute cu bani din taxe.
Diferența dintre cele două partide urmează anilor în care republicanii au adoptat o viziune tot mai izolaționistă asupra rolului Americii în lume, în timp ce democrații continuă să sprijine alianțele internaționale.
În 2019, Chicago Council on Global Affairs a constatat că 15 puncte separau cele două partide atunci când alegătorii au fost întrebați dacă SUA și aliații săi europeni beneficiază de alianțele de securitate dintre aceste națiuni. Până în 2023, diferența a crescut la 30 de puncte, cu 80% dintre democrați, dar numai 50% dintre republicani văzând un beneficiu.
În noul sondaj al WSJ, 83% dintre democrați au susținut continuarea ajutorului financiar acordat de SUA Ucrainei pentru apărarea sa împotriva Rusiei, în timp ce 79% dintre republicani s-au opus. Pe parcursul anilor 2003 și 2004, sondajele Wall Street Journal au arătat că democrații au afirmat din ce în ce mai mult că Statele Unite trebuie să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina, în timp ce republicanii au afirmat că Statele Unite fac deja prea mult.
Dintre toți votanții din noul sondaj, 49% au susținut continuarea ajutorului pentru Ucraina, iar 44% s-au opus. Ca o mustrare la adresa președintelui Trump, sondajul Wall Street Journal constată o opoziție dezechilibrată față de ambițiile sale de extindere a teritoriului SUA pentru a include Groenlanda și Canada, unul dintre obiectivele de politică externă ale președintelui.
Astfel, aproximativ 62% dintre alegători au declarat că pretențiile constante ale lui Trump cu privire la extinderea teritoriului SUA pentru a include Groenlanda și Canada reprezintă o idee proastă. Doar 25% au afirmat că a controla aceste două locuri este o idee bună și ar stimula securitatea națională și economia americană. Întrebarea nu a făcut referire la dorințele similare ale lui Trump de a controla Canalul Panama sau, cel puțin temporar, Fâșia Gaza.

În rândul republicanilor, 51% au considerat comentariile lui Trump privind expansiunea teritorială o idee bună, în timp ce 28% le-au considerat o idee proastă - o majoritate mult mai restrânsă decât cea oferită de alegătorii republicani pentru majoritatea celorlalte propuneri politice ale președintelui.
În general, rezultatele sondajului au reflectat pozițiile liderilor de partid. Fostul președinte Joe Biden și democrații au susținut cu fermitate apărarea Ucrainei, afirmând adesea că Statele Unite vor face acest lucru „atât timp cât va fi necesar”. De la preluarea mandatului, Trump, vicepreședintele JD Vance și aliații lor s-au arătat mai puțin interesați de situația dificilă a Kievului, alegând să negocieze încheierea războiului cu Rusia în loc să ajute în continuare Ucraina în apărarea sa.
Un alt exemplu al orientărilor diferite ale celor două partide: 81% dintre democrații din noul sondaj au o părere favorabilă despre Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, comparativ cu 31% dintre republicani. Scepticismul republican față de liberul schimb a ieșit la suprafață atunci când alegătorii au fost întrebați dacă tarifele ajută sau dăunează economiei SUA.
Aproximativ 77% dintre republicani au afirmat că tarifele contribuie la crearea de locuri de muncă în SUA și sunt benefice, în timp ce 93% dintre democrați au afirmat că acestea cresc prețurile și sunt mai ales o forță negativă. Sondajul a fost realizat înainte de marea scădere a burselor de joi și vineri, care a avut loc după ce Trump a anunțat tarifele specifice pentru majoritatea partenerilor comerciali ai SUA.
În sondajele privind politica externă au existat câteva puncte pozitive pentru Trump. O ușoară majoritate a americanilor a sprijinit o reducere semnificativă a ajutorului extern, 51% la 45%. Din nou, rezultatele s-au împărțit brusc în funcție de apartenența politică, 92% dintre republicani susținând reducerile și 85% dintre democrați opunându-se acestora.
Aceste rezultate au urmat reducerii dramatice a Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională de către Trump și Elon Musk, care a condus eforturile administrației de reducere a bugetului. În ultimii ani, SUA au cheltuit aproximativ 1% din bugetul federal pentru asistență externă.

