Dolarul se depreciază după ofensiva vamală a lui Trump, care ameninţă economia americană

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
Dolarul american se depreciază joi, la o zi după declararea războiului comercial a lui Donald Trump, care alimentează temeri cu privire consecinţe grele împotriva economiei americane, relatează AFP.
3.4.2025 16:18
3.4.2025 16:19
Deschide md
Внешние
Combinaţia unei inflaţii mai mari, chiar tranzitorii, şi o creştere mai slabă” care vor decurge din aceste taxe vamale ”va zgudui în mod inevitabil excepţionalismul american”, rezumă un analist de la Swissquote Bank, Ipek Ozkardeskaya, transmite News.ro.

Iar asta fără a pune la socoteală măsurile de retorsiune ale ţărilor ţintite.

Rezerva federală (Fed) va trebuie să-şi aleagă lupta: ea va înclina probabil să suţină economia”, scăzând dobânzile, „considerând că impactul taxelor vamale asupra inflaţiei va fi punctual şi de scurtă durată şi că el va fi compensat în parte de o ăncetinire economică marcată”, estimează analistul.

Or dobânzi mai slabe ar face dolarul şi mai puţin profitabil pentru investitori şi i-ar determina să renunţe la această deviză.

Către ora 9.45 GMT (12.45, ora României), bancnota verde se deprecia cu 1,55% faţă de euro, la 1,1025 dolari, evoluând la cele mai scăzut nivel de la începutul lui octombrie împotriva monedei unice.

Deviza americană s-a depreciat de asemenea cu 1,21% faţă de lira sterlină, la 1,3167 dolari, şi derapa cu 1,57% faţă de moneda japoneză, la 146,54 yeni dolarul.

Ofensiva protecţionistă a Casei Albe - fără echivalent din anii 1930 - implică un plafon al taxelor vamale suplimentar de 10% la toate importurile şi majorări în ţări considerate ostile în sectorul comercial.

Produselor chineze - vizate în mod expres - urmează să li se impună o nouă taxă la import, de 34%, care se adiugă celei de 29% adăugată deja de Washington.

Acest lucru urmează să afecteze creşterea economică a Chinei, estimează unii analişti, lucru care explică faptul că dolarul se aprecia joi cu 0,44% faţă de renminbi - celălalt nume al deviziei chineze - offshore, la 7,3003 yuani dolarul.

Mărfurile UE urmează să fie taxate cu 29%, ale Japoniei cu 24%, iar ale Elveţiei cu 31%.

Taxa generalizată de 10% urmează să intre în vigoare la 5 aprilie, la ora 4.01 GMT (7.00, ora României), iar drepturile vamale urmează să fie majorate la 9 aprilie.

Unii analişti sunt îngrijoraţi de contralovitura împotriva creşterii economice americane, în contextul în care ”fără compensare bugetară - nici scăderea impozitelor, nici relansarea semnificativă a creşterii economice - economia americană absoarbe şocul fără niciun amortizor”, trage un semnal de alarmă Stephen Innes de la SPI AM.

Că Trump reuşeşte sau nu să delocalizeze producţia în Statele Unite, un asemenea demers va lua timp”, subliniază la rândul său Michael Pfister, de la Commerzbank, iar „între timp Statele Unite vor trebui să importe bunuri mai scumpe”.
Totodată, perturbările lanţurilor de aprovizionare ar putea face inflaţia mai persistentă decât se prevede” în America, notează Ozkardeskaya.

Aurul, o valoare de refugiu, a atins un nou record în noaptea de miercuri spre joi, din cauza unor îngrijorări cu privire la economia mondială, de 3.167,84 dolari uncia, şi scădea uşor joi.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md