Din 2026, R. Moldova introduce pașapoarte și acte de călătorie după standarde UE

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Социальные
Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede punerea în circulație a unor noi modele de pașapoarte și documente de călătorie, adaptate la standardele internaționale de securitate.
23.4.2025 11:39
23.4.2025 11:39
Deschide md
Социальные

Potrivit autorităților, schimbarea vine ca răspuns la noile cerințe ale Organizației Internaționale a Aviației Civile, care vor deveni obligatorii începând cu 1 ianuarie 2026. Noua generație de pașapoarte moldovenești va respecta cerințele internaționale de securitate și va fi pusă în circulație până la începutul anului 2026, transmite IPN.

„Aprobarea proiectului va contribui la protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor în contextul călătoriilor internaționale mai sigure”, a declarat ministra afacerilor interne. Daniella Misail-Nichitin a explicat că modificările sunt menite să alinieze pașapoartele moldovenești la regulamentele Uniunii Europene privind elementele biometrice și de securitate.

Documentele de identitate vor include, pe lângă datele tipărite, și informații inscripționate prin tehnici speciale, precum și un mediu electronic de stocare cu imaginea facială și amprentele digitale ale titularului. Copiii sub 12 ani și persoanele care nu pot fi amprentate vor fi exceptați de la procedură.

Pe coperta pașapoartelor va apărea denumirea statului emitent în limbile română, engleză și franceză. Informațiile esențiale, precum numele, data nașterii, cetățenia, imaginea facială și semnătura titularului, vor fi înscrise în format multiplu, pentru a facilita recunoașterea documentului la nivel internațional.

Noul cadru legal transpune prevederi din mai multe regulamente europene, inclusiv Regulamentul privind standardele pentru elementele biometrice din pașapoarte și Regulamentul privind securitatea cărților de identitate ale cetățenilor UE.

Proiectul de lege prevede termene de valabilitate diferite pentru pașapoarte, în funcție de vârsta titularului și de statutul juridic. Documentele de călătorie pentru apatrizi, refugiați sau beneficiari de protecție umanitară vor avea durate specifice, de la 3 la 10 ani, iar în cazuri excepționale, documentele se vor elibera cu valabilitate limitată la un an.

Inițiativa legislativă urmează să fie dezbătută și votată de Parlament.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md