Cum se străduiesc ucrainenii să-i intre în grații lui Trump. Favoarea pe care i-o fac președintelui ales al SUA

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
De la încercări disperate de diplomație la expresii fanteziste de lingușire, oficialii ucraineni fac tot ce le stă în putință pentru a-l aduce de partea lor pe președintele ales Donald Trump, în încercarea de a-și consolida poziția în războiul împotriva Rusiei, comentează The New York Times.
15.12.2024 16:51
15.12.2024 16:51
Deschide md
Внешние

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a călătorit aproape 2414 km la sfârșitul săptămânii trecute pentru a se putea întâlni cu Trump la Paris, scrie Digi24.RO.

Liderii ucraineni au amânat semnarea unui acord critic de cooperare în domeniul mineralelor cu Statele Unite, cu scopul de a-l lăsa pe dl Trump să-și asume meritele după preluarea mandatului.

Mai degrabă decât președintele Biden. Un deputat ucrainean chiar l-a nominalizat pe  Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Soarta Ucrainei depinde de Trump

„Soarta Ucrainei depinde de Trump”, a declarat deputatul Oleksandr Merejko. El a spus că l-a nominalizat spontan pe Trump pentru premiu luna trecută, datorită promisiunii sale de a aduce pacea în Ucraina și a deciziei sale de a vinde Ucrainei rachete antitanc Javelin în timpul primului său mandat.

„Ar trebui să apreciem ceea ce a făcut pentru noi. Ar trebui să-i fim recunoscători”. De la alegerile din noiembrie, ucrainenii au încercat în mod repetat să facă presiuni asupra președintelui ales, cunoscut pentru scepticismul său cu privire la sprijinul american pentru efortul de război al Ucrainei și chiar cu privire la Zelenski însuși.

Trump a declarat recent revistei franceze Paris Match că încetarea războiului din Ucraina va fi principala sa prioritate în materie de politică externă după inaugurarea sa, luna viitoare. El a promis că va încerca să înceapă negocierile de pace imediat după preluarea mandatului.

Trump își începe al doilea mandat prezidențial pe 20 ianuarie 2025. El a promis că va pune capăt rapid războiului Rusiei împotriva Ucrainei, stârnind temeri la Kiev că Washingtonul va retrage ajutorul militar când Trump se va întoarce la Casă Albă.

Având în vedere că armata sa pierde teren în estul Ucrainei, mesajele publice ale lui Zelenski s-au schimbat de la alegerea lui Trump. El prezintă Ucraina ca fiind deschisă la negocieri care ar putea implica concesii, inclusiv cedarea teritoriului ocupat de Rusia în est și recâștigarea acestuia ulterior prin diplomație. Acest lucru se dorește a fi un semnal pentru echipa de politică externă a lui Trump că liderul ucrainean este rezonabil în comparație cu sabotajul nuclear al președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

„Ei doresc să își asigure un loc pe radarul noii Administrații americane”, a declarat Aliona Getmanciuk, directorul unui think tank din Kiev, New Europe Center. „Ei încearcă să stabilească contacte, să construiască punți”.

Guvernul ucrainean a făcut apel la ego-ul și reputația lui Trump

În încercarea de a-și asigura sprijinul lui Trump înainte de învestire, Guvernul ucrainean a făcut apel la ego-ul și reputația lui Trump ca om de afaceri, scrie New York Times. O încercare a implicat amânarea unei tranzacții importante cu minerale.

Ucraina, care deține zăcăminte mari de minerale esențiale, inclusiv cobalt, grafit și litiu, plănuia să semneze acordul cu președintele Joe Biden. Senatorii americani Lindsey Graham și Richard Blumenthal au anunțat planurile pentru acord în august 2024, după vizita lor la Kiev. Autoritățile ucrainene au amânat apoi de două ori semnarea acordului, a scris NYT, citând oficiali de ambele părți ale negocierilor.

Întârzierile oferă posibilitatea Administrației Trump de a revendica o victorie chiar la începutul mandatului său. Un război despre bani „Acest război este despre bani”, a spus Graham pentru Fox News în noiembrie. Trump a criticat în mod repetat nivelul de sprijin pe care Administrația Biden l-a oferit Ucrainei și a semnalat că Kievul ar trebui să se pregătească pentru asistență redusă odată cu începerea mandatului sau.

Totuși, într-un interviu din 12 decembrie, Trump a spus că nu va „abandona” Ucraina. „Vreau să ajung la un acord și singurul mod în care vei ajunge la un acord este să nu abandonezi”, a spus el.

Comentariile lui Trump au venit la câteva zile după prima să întâlnire în persoană cu președintele Volodimir Zelenski de la alegerile prezidențiale din SUA. Zelenski l-a lăudat pe Trump în timpul întâlnirii, spunându-i că este singurul de care președintele rus Vladimir Putin se teme.

„I-am spus președintelui Trump că Putin se teme doar de el și, poate, de China”, a scris Zelenski pe platforma X.

După întâlnirea să cu Zelenski, Trump a spus că președintele ucrainean pare gata „să încheie o înțelegere și să oprească nebunia” și că Putin ar trebui să facă același lucru după ce a suferit pierderi uluitoare în Ucraina.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md