Crește diferența între venitul mediu al femeilor și cel al bărbaților, Marina Soloviova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Экономика
‍‍Venitul mediu pe care îl au femeile din Republica Moldova este mai mic cu 15,5%, decât cel al bărbaților.
17.1.2025 22:04
17.1.2025 22:05
Deschide md
Экономика

Acum 10 ani această diferență constituia aproape 12%. Acest lucru se întâmplă din cauza că femeile activează în sectoare mai puțin plătite, comparativ cu bărbații.

Aceasta este constatarea economistei Marina Soloviova, directoare a programului „Politici economice” în cadrul Expert Group, exprimată la dezbaterea publică „Inegalitatea de gen în economie și în societate: de ce, ce se întâmplă acum și ce putem face?”, organizată de IPN.

Potrivit economistei, alt aspect al acestei discrepanțe este accesul diferit a femeilor și bărbaților în obținerea funcțiilor de conducere, femeile fiind limitate în acest sens.

Marina Soloviova spune că, din punct de vedere istoric, odată ce o profesie este feminizată, aceasta devine mai puțin plătită. Astfel, economista a făcut referire la profesiile din sectorul de învățământ, care în perioada sovietică erau ocupate de bărbați și bine remunerate.

Soloviova precizează că, la etapa actuală, sectorul IT sau cel al finanțelor este dominat de bărbați, în timp ce sectorul învățământului - de femei.

De asemenea, reprezentanta Expert Group a făcut trimitere la faptul că femeile, cel mai des, activează în instituțiile de stat. Acest lucru se întâmplă datorită unui grafic stabil de muncă, care le permite femeilor să combine activitatea profesională cu responsabilitățile casnice.

Femeilor le este importantă stabilitatea financiară și în cazul în care merg în concediul de maternitate, iar instituțiile de stat asigură acest lucru”, a adăugat economista.

Pe de altă parte, în ultima perioadă, statistica arată ca sunt cazuri în care bărbații optează pentru un concediu de îngrijire a copilului. În anul 2016, în Moldova, trei mii de bărbați au optat pentru acest concediu, iar în 2021 - 11 mii. Este o „dinamică pozitivă”, a constatat Marina Soloviova.

Economista a precizat că diferența între salariul femeilor și cel al bărbaților are legătură și cu nivelul studiilor, - medii sau superioare. Cu toate acestea, „nivelul de studii nu ajută femeile în carieră, în comparație cu bărbații.”

Soloviova a declarat că, până la 25 de ani, cariera femeilor și bărbaților evoluează identic, iar până la 35 de ani, lucrurile diferă din motiv ca femeile nasc și intră în concediul de îngrijire a copiilor.

Dezbaterea publică la tema „Inegalitatea de gen în economie și în societate: de ce, ce se întâmplă acum și ce putem face?” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md