Crearea unui centru de informație în Moldova, anunțată la Bruxelles
În acest sens, se investește pentru dezvoltarea capacităților forțelor armate și se lucrează la. Despre acest lucru, a vorbit la Bruxelles, Ionela Maria Ciolan, ofițer de cercetare în politica de securitate a UE, transmite IPN.
„De când a început războiul din Ucraina, a început și un război hibrid al Rusiei asupra Republicii Moldova”, a spus Ionela Maria Ciolan. În acest sens, Uniunea Europeană a ajutat Chişinăul printr-o misiune de parteneriat, în special pe politica de cooperare pentru securitate și apărare.
Cercetătoarea în politica de securitate a UE a subliniat că misiunea partenerilor europeni este menită să ajute Moldova să crească capacitatea administrativă, pentru a face față atacurilor hibride, cibernetice și tot ceea ce privește reziliența digitală.
Anul trecut, Republica Moldova a încheiat cu Uniunea Europeană primul parteneriat pentru pace, securitate și apărare. Prin acesta, se presupune ca Bruxelles să ajute Republica Moldova să-și întărească capacitățile militare, să le educe și să le consolideze capacitățile. Astfel, UE contribuie financiar pentru a ajuta țările candidate să-și crească nivelul de stabilitate.
Potrivit lui Ciolan, în ultimii 3 ani, Republicii Moldova i-au fost alocate 135 de milioane de euro, distribuiți forțelor armate și îmbunătățirii infrastructurii cibernetice.
Altă prioritate a UE legată de Moldova este combaterea dezinformării. Misiunea pentru parteneriatul UE în Moldova lucrează pe această direcție cu organizațiile și ministerele de resort de la Chișinău, pentru a ajuta la construirea unui centru național pentru informație.
„Moldova va fi ajutată să reziste împotriva campaniilor rusești de agresiune în mediul on-line”, a dat asigurări Ciolan. Aceasta a adăugat că puterea dezinformării s-a făcut simțită la ultimile alegeri și că s-a văzut influențarea acestora prin „campania masivă de atac din partea Rusiei”.