Construcția clădirilor rezidențiale în apropierea rețelelor electrice va fi interzisă. Guvernul a aprobat un Regulament pentru zonele de protecție
Potrivit Guvernului, documentul vine în contextul expansiunii și modernizării infrastructurii energetice din țara noastră, inclusiv proiectele majore de interconexiune cu sistemul energetic al României, cum ar fi linia electrică de înaltă tensiune „Vulcănești-Chișinău”.
„Regulamentul stabilește limitări clare pentru utilizarea terenurilor în proximitatea rețelelor electrice și interzice construcția de clădiri rezidențiale și nerezidențiale în aceste zone critice, pentru a preveni accidentele și a asigura livrarea neîntreruptă a energiei electrice”, se arată în comunicatul Guvernului.
Reducerea distanțelor de protecție în funcție de progresele tehnologice și noile soluții de inginerie, cum ar fi utilizarea conductoarelor izolate sau protejate, este o altă schimbare semnificativă. Spre exemplu, distanța pentru liniile electrice aeriene cu tensiunea de până la 1 kV cu conductoare izolate se reduce la 1 metru, iar pentru liniile de 1-20 kV cu conductoare protejate la 5 metri.
Regulamentul stabilește, de asemenea, reguli stricte pentru coexistența rețelelor electrice cu alte instalații inginerești și obiecte de infrastructură, stabilind cadrul necesar pentru prevenirea interferențelor periculoase.
Măsurile sunt concepute pentru a se alinia cu cerințele moderne de siguranță și pentru a răspunde eficient la nevoile în continuă creștere de energie ale Republicii Moldova, în timp ce se protejează publicul și mediul înconjurător.
În Republica Moldova, rețelele electrice de transport cuprind aproximativ 6 228 km de linii electrice, iar rețelele electrice de distribuție totalizează circa 56 850 km km de linii, fiind amplasate atât pe terenuri publice, cât și private.