Comunitatea evreiască a aprins menora și a dat startul sărbătorii Hanukka
Ministrul culturii, Sergiu Prodan, prezent la eveniment, a subliniat simbolismul universal al sărbătorii. „Aprinderea lumânării de Hanuka ne amintește de valori precum unitatea și speranța. Această sărbătoare străveche, plină de simbolism, transmite un mesaj universal ce ne unește, dincolo de diferențele noastre de credință”, a notat Sergiu Prodan.
Ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandru Roitman, a menționat că sărbătoarea Hanukka „ne încurajează să cooperăm, să credem în miracole și să cultivăm prietenia dintre comunități”.
Rabinul Pinchas Zalman a oficiat rugăciunea specială și ritualul aprinderii menorei, marcând începutul sărbătorii de opt zile.
Hanuka comemorează un eveniment istoric din secolul II î.Hr., când evreii au rededicat Templul din Ierusalim după victoria împotriva grecilor. Legenda spune că o cantitate mică de ulei pur, suficientă pentru o singură zi, a ținut Menora aprinsă timp de opt zile, simbolizând miracolul acestei perioade.
Numele „Hanuka” provine din verbul în limba ebraică „חנך”, ce se traduce ca „a dedica”, iar simbolul principal al sărbătorii este menora cu nouă brațe, numită „hanukia”. În fiecare seară se aprinde o lumânare suplimentară, iar tradiția continuă cu cântece, rugăciuni și binecuvântări.
Hanuka este marcată prin aprinderea lumânărilor la lăsarea serii, iar sfeșnicul este așezat într-un loc vizibil pentru a reaminti public minunea. În această perioadă, se consumă alimente prăjite în ulei, precum gogoși și latkes (chifteluțe de cartofi).
Hanuka se va desfășura până pe 2 ianuarie 2025, oferind prilejul de a reflecta asupra luminii, credinței și speranței în vremuri provocatoare.