Ce a provocat incendiul dezastruos de la hotelul din Turcia, unde cel puțin 76 de oameni au murit

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
Incendiul devastator de la Grand Kartal Hotel din Turcia, care a ucis luni cel puțin 76 de persoane, a devenit unul dintre cele mai tragice incidente de acest tip din istoria Turciei, relatează BBC.
22.1.2025 17:25
22.1.2025 17:25
Deschide md
Внешние

Supraviețuitorii au povestit că nu au auzit alarmele, iar experții spun că un astfel de bilanț al victimelor nu ar fi fost posibil dacă sistemele de protecție împotriva incendiilor ar fi funcționat corect, transmite Digi24.ro.

Astfel, turcii vor să afle cum s-a putut întâmpla o astfel de tragedie la început de vacanță școlară. Hotelul cu 12 etaje de la stațiunea de schi populară Kartalkaya din Turcia găzduiește zeci de mii de vizitatori în fiecare an.  

Ministrul de Interne a spus că incendiul a început la ora 03:27 (00:27 GMT) în zona restaurantului de la etajul patru și că pompierii au ajuns la fața locului în 45 de minute.

Ce a mers prost

Unii supraviețuitori au descris că au simțit miros de fum cu o oră mai devreme, că nu au auzit nicio alarmă, în timp ce au existat afirmații privind nereguli în sistemele de stingere a incendiilor.

Soția mea a simțit mirosul de foc", a declarat Atakan Yelkovan, care a spus că era cazat la etajul al treilea al hotelului.

Am coborât mai devreme decât ceilalți. Alarma nu a pornit... A durat aproximativ o oră până la o oră și jumătate până au venit pompierii. Între timp, etajele patru și cinci ardeau. Oamenii de la etajele superioare țipau", a spus martorul.

Unii oaspeți de la etajele superioare au încercat să fugă cu așternuturile legate de geamuri și unii au sărit de la etaj.

Eylem Şentürk a spus că alarma de incendiu nu a sunat până când ea nu a părăsit clădirea. Soțul ei a fost nevoit să sară de pe veranda hotelului din cauza fumului:

Suntem foarte norocoși că am supraviețuit."

Nouă persoane, inclusiv proprietarul hotelului, au fost reținute în urma anchetei.

Managerii hotelului au emis o declarație în care își exprimă regretul pentru pierderile suferite și colaborează pe deplin cu autoritățile.

Scenariul ideal

Într-o clădire atât de mare, în care sistemele de incendiu sunt pe deplin operaționale, experții spun că se așteptau ca detectoarele să răspundă la un incendiu în câteva secunde și să trimită o alertă la un panou de control.

Într-o afacere bună, ar trebui să existe cineva responsabil de acest panou 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână", a declarat pentru BBC Kazim Beceren, președintele Fundației turce de educație și protecție împotriva incendiilor.

Bilanțul morților este, de asemenea, extrem de ridicat, ceea ce ridică și alte întrebări.

Întotdeauna vor exista incendii, dar nu ne-am aștepta ca atât de mulți oameni să moară în acest tip de clădire. Dacă structura este proiectată corect pentru incendiu, dacă există căi de evacuare și dacă fumul este evacuat corect, este posibil să se depășească incendiul fără pierderi de vieți omenești", a declarat profesorul Sevket Ozgur Atayilmaz, șeful departamentului de inginerie mecanică de la Universitatea Tehnică Yildiz.

Ministrul de Interne a declarat că au existat două scări de incendiu, dar există indicii că acestea nu au avut un standard bun.

Măsurile de siguranță Un oficial din cadrul Uniunii Camerelor Inginerilor și Arhitecților din Turcia (TMMOB) din Bolu, Erol Percin, a spus că modul în care s-a răspândit incendiul sugerează că sistemele de avertizare, detectare și stingere a incendiilor nu ar fi funcționat. În acel moment, în hotelul Grand Kartal se aflau în total 238 de persoane.

Kazim Beceren a spus că sistemele de siguranță la incendiu au fost proiectate cu scopul de a evacua fiecare etaj în trei minute, iar o unitate cu mai mult de 200 de persoane ar putea fi evacuată în 15 până la 30 de minute în condiții ideale.

Când se declanșează alarma, persoana responsabilă de panoul de control al incendiilor trebuie să verifice locația, spune șeful Fundației Turcești pentru Protecția și Educația Împotriva Incendiilor.

Într-un sistem corect instalat, oamenii sunt apoi direcționați prin anunțuri către cele mai apropiate ieșiri de urgență, cu lumini intermitente pentru persoanele cu deficiențe de auz sau cu avertismente sonore pentru cei care dorm.

Deoarece incendiile se pot răspândi foarte rapid, instalațiile automate de stingere sunt considerate extrem de importante pentru intervenția în stadii incipiente.

Sistemele de siguranță la incendiu trebuie să fie sprijinite de o sursă de energie de rezervă, astfel încât să rămână funcționale chiar și în cazul unei pene de curent.

Semnele de ieșire de urgență și iluminatul de evacuare trebuie să continue să funcționeze timp de una până la trei ore pentru a ghida oamenii în siguranță, iar un sistem sprinkler (instalații automate de stingere n.r.) este obligatoriu în clădiri mari, precum hotelurile, pentru a detecta și stinge rapid incendiile.

Fotografiile de pe site-ul hotelului arată că sistemul, care ar fi trebuit să fie instalat în 2008, nu a fost instalat. Din cauza acestei defecțiuni, incendiul s-a răspândit rapid și au existat victime”.

Cine a verificat siguranța hotelului

Una dintre întrebările mari este dacă sistemele de incendiu ale hotelului au fost inspectate corespunzător.

Primarul din Bolu, Tanju Ozcan, a spus că ministerul turismului este responsabil, deoarece hotelul se află dincolo de limita orașului său.

Erol Percin a fost de acord cu această afirmație.

Primarul a spus că ultima dată când municipiul Bolu a emis un raport care declara hotelul rezistent la incendii a fost în 2007 și că nu au mai avut loc astfel de verificări de atunci.

Cu toate acestea, ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, a spus că hotelul avea un certificat de competență în caz de incendiu „emis de către departamentul de pompieri" și că inspecțiile țin de aceștia.

De asemenea, au fost lansate apeluri pentru ca structurile relativ vechi să fie supuse unui control mai amănunțit, având în vedere schimbările legislative.

Locurile ar trebui să înceteze să funcționeze dacă nu respectă standardele actuale, în locuri aglomerate, cum ar fi hoteluri, locuințe, azile sau grădinițe”, spune Prof. Atayilmaz de la Universitatea Tehnică Yildiz.
Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md