Calea Ferată din Moldova vinde locomotive vechi pentru a plăti salariile restante


Este vorba despre locomotive, vagoane de călători, cărucioare, containere și vagoane frigorifice care nu mai pot fi utilizate din cauza uzurii și lipsei pieselor de schimb, transmite IPN.
Pe 23 și 24 aprilie, vor fi organizate mai multe licitații, inclusiv „cu reducere” și „cu strigare”, în cadrul cărora sunt scoase la vânzare 85 de locomotive vechi, 41 de vagoane de călători, 90 de cărucioare, 81 de containere pentru transportul lichidelor și 17 vagoane frigorifice. Toate unitățile sunt uzate, iar unele dintre ele sunt păstrate în stațiile Berești, Căinari sau Basarabeasca de peste două decenii.
Licitația pentru cele 85 de locomotive va avea loc pe 23 aprilie, la ora 9:00, la sediul CFM din Chișinău. Unitățile scoase la mezat sunt modele fabricate în anii ’90, care au fost folosite intensiv în trecut, dar care nu mai pot fi reparate din cauza lipsei pieselor de schimb. Dintre cele 85 de locomotive, doar 15 sunt amplasate capitală, celelalte fiind păstrate la stația din Berești.
„Care e sensul să le repari dacă pot fi vândute și achitate restanțele salariale? Locomotivele sunt amortizate, au 25 de ani, iar în procesul de exploatare au fost reparate constant”, a declarat Iurie Preguza, inginer-șef la CFM, pentru Radio Moldova.
În ziua următoare, pe 24 aprilie, vor fi organizate alte două licitații, în cadrul cărora vor fi vândute vagoane frigorifice și containere speciale. Acestea sunt păstrate în Chișinău și Basarabeasca și vor fi comercializate în loturi individuale. O parte din echipamente sunt considerate materiale valoroase din categoria fierului vechi și vor fi vândute la prețuri calculate în funcție de greutate.
Participarea la licitații este condiționată de achitarea a 10% din prețul de expunere a fiecărui lot și a unei taxe de participare de 1500 de lei pentru persoanele fizice și 3000 de lei pentru persoanele juridice. Cumpărătorii vor avea la dispoziție zece zile pentru a achita suma finală.
Alte două licitații se preconizează a fi organizate de CFM pe 25 aprilie. Una „cu reducere” pentru vânzarea a 12 unități de transport, și alta „cu strigare”, destinată comercializării a 31 de loturi de mărfuri, materiale și piese de schimb neutilizate.
Vânzarea echipamentelor vechi vine în contextul datoriilor salariale acumulate de CFM, care depășesc 190 de milioane de lei. Potrivit estimărilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării regionale și sindicatelor, plățile restante ar putea fi achitate până în toamna acestui an. Între timp, compania continuă procesul de optimizare a cheltuielilor, care include inclusiv și reducerea personalului. Aproximativ o mie de pensionari care încă activează în cadrul întreprinderii ar putea fi afectați de aceste măsuri, o parte dintre ei deja au primit anunț de eliberare din funcție.
Feroviarii au protestat în repetate rânduri în ultimii ani, cerând soluții concrete pentru plata salariilor întârziate.

