CALC: Scrutinele din 20 octombrie și 3 noiembrie au fost parțial libere și corecte

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Scrutinele din 20 octombrie și 3 noiembrie au fost parțial libere și corecte. Integritatea procesului a fost afectată de ingerințe externe, finanțarea ilicită a campaniilor și coruperea alegătorilor. Este poziția Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, expusă în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
6.11.2024 19:58
6.11.2024 19:58
Deschide md

Secretarul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Polina Panainte, a citat din declarația CALC, potrivit căreia „autoritățile electorale au depus eforturi considerabile pentru a asigura independența și imparțialitatea procesului electoral. În ziua alegerilor, organele electorale au demonstrat un nivel ridicat de profesionalism. Cu toate acestea, performanța unor funcționari din structurile electoare inferioare a fost afectată de partizanat și vulnerabilități legate de integritate, în special în turul întâi de scrutin și în contextul referendumului constituțional.” Reducerea numărului de secții de votare Federația Rusă, Israel și Ucraina a generat neclarități. Coaliția recomandă o transparență sporită în comunicarea acestor decizii în viitor, pentru a evita percepțiile de influență politică asupra procesului electoral.

Coaliția își exprimă profundă îngrijorare față de amploarea fără precedent a ingerințelor externe, în special din Federația Rusă, care au influențat negativ procesul electoral din Republica Moldova. Aceste acțiuni s-au manifestat prin finanțarea ilegală a campaniilor electorale, coruperea alegătorilor și campanii de dezinformare, menite să influențeze comportamentul electoral al cetățenilor. Coaliția apreciază eforturile poliției, ale Centrului Național Anticorupție și ale altor autorități, în documentarea și investigarea cazurilor de finanțare ilicită și corupere alegătorilor, însă regretă că, deși organele de drept au fost conștiente de aceste practici, măsurile preventive, necesare pentru a combate finanțarea ilegală, nu au fost adaptate la timp, iar intervențiile din actuala campanie electorală au fost insuficiente în raport cu amploarea fenomenului, se arată în declarația CALM, enunțată de Polina Panainte.

Potrivit șefului Misiunii de Observare Promo-LEX, Nicolae Panfil, cadrul juridic pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 2024 a cunoscut îmbunătățiri semnificative odată cu adaptarea unui nou Cod electoral, revizuit și actualizat, cu măsuri noi pentru transparența finanțării campaniilor electorale și creșterea accesului la mass-media pentru toți concurenții electorali. Potrivit Promo-LEX, cadrul legal a fost suficient de calitativ pentru asigurarea alegerilor democratice și, deși au fost anumite modificări legislative în perioada mai scurtă de un an până la scrutin, acestea au contribuit la îmbunătățirea procesului electoral, ca urmare a alegerilor din 2023, a comunicat Nicolae Panfil.

Șeful Promo-LEX a menționat că unii candidați și susținători ai acestora au utilizat o retorică negativă și mesaje instigatoare la ură, precum și divizare socială pe criterii identitare și politice, promisiuni nerealiste, mesaje care contravin drepturilor fundamentale ale omului și atacuri asupra societății civile, promovate de unii candidați, - toate au contribuit la polarizarea electoratului, influențând decizia de vot. Implicarea cultelor religioase în campania electorală a fost de asemenea constatată, reprezentând o încălcare gravă a principiului separării bisericii de stat în procesul electoral. În acest sens, Coaliția regretă lipsa intervențiilor prompte din partea autorităților pentru sancționarea discursului instigator la ură și a implicării cultelor religioase în campania electorală, manifestând speranța că vor fi mult mai puține probleme de acest fel în următoarea campanie electorală, iar autoritățile vor fi mai proactive, a declarat șeful Misiunii de Observare Promo-LEX.

Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a declarat că pluralismul de opinie și echilibrul de gen nu au fost asigurate pe deplin, iar în emisiuni s-a remarcat partizanatul unor instituții media față de anumiți concurenți electorali. Imparțialitatea a fost afectată și de reflectarea campaniei prin prisma activităților administrației publice centrale, care deseori au fost prezentate într-o manieră favorabilă sau nefavorabilă unor candidați. Coaliția subliniază importanța unor reguli mai stricte pentru mediul online, necesare pentru combaterea dezinformării, ce poate afecta decizia de vot a cetățenilor. Pe acest segment există un spațiu considerabil pentru intervenția autorităților competente, a spus Nadine Gogu.

Membrul de birou al Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Dan Arnaut, a spus că problemele persistente legate de accesibilitatea fizică a secțiilor de votare pentru persoanele cu dizabilități locomotorii reprezintă o provocare majoră. Aproximativ 90% dintre secții de vot sunt inaccesibile. De asemenea, anumite comunități etnice s-au confruntat cu mesaje discriminatorii și incitări de ură, afectând echitatea procesului electoral.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte solicită autorităților și actorilor politici să implementeze măsuri preventive și să consolideze răspunsuri la provocările hibride. Este necesară o colaborare susținută între autorități, societatea civilă și cetățeni pentru a apăra integritatea procesului electoral și pentru a restabili încrederea cetățenilor în democrația Republicii Moldova, se arată în declarația CALC.

Ключевые слова:
alegeri
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
No items found.
Подпишитесь на
Deschide.md