Bugetul de Stat pentru anul 2025, votat de Parlament în a doua lectură

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Экономика
Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2025 a fost votat în a doua lectură de Parlament.
19.12.2024 16:32
19.12.2024 16:32
Cristina Vlah
Экономика

Bugetul pentru anul viitor prevede venituri în sumă de peste 71,5 miliarde de lei şi cheltuieli de peste 85,4 miliarde de lei, cu un deficit de peste 13,8 miliarde de lei. Potrivit autorităților, acest deficit va putea fi acoperit din surse interne, cum ar fi acțiuni și alte forme de participare în capital în interiorul țării. De asemenea, și din mijloace obținute din vânzarea proprietății publice de stat, împrumuturi recreditate instituțiilor nefinanciare și financiare, emisiunea netă a valorilor mobiliare de stat pe piața primară etc.

Deschide și: Bugetul de Stat 2025 // Deficitul bugetar pentru anul viitor, estimat la 13,8 miliarde de lei, 4% din PIB

În același timp, salariul cadrelor didactice care dețin grade se va majora cu până la 15,2%, față de anul curent, în funcție de gradul deținut. De cele mai mari majorări – cu până la 2016 lei, vor beneficia deținătorii gradului didactic superior. De creșteri salariale vor avea parte polițiștii și salvatorii, dar și specialiștii din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune și Administrației Naționale a Penitenciarelor. Respectiv, de majorări salariale vor beneficia în jur de 170 000 de angajați ai sectorului bugetar și 50 000 de angajați din sistemul medical. Salariul minim în sectorul bugetar va ajunge la 5 500 de lei.
Și asta în contextul în care profesorii, meteorologii și agricultorii au ieșit în aceste zile la proteste în fața clădirii Guvernului și Parlamentului, cerând majorări de salarii de circa 35% și mai mult suport bugetar.

Deschide și: Protest în fața Parlamentului. Profesorii cer majorări adecvate ale salariilor

De asemenea, se planifică majorarea, de la 1 mai 2025, a pensiei minime pentru limita de vârstă până la 3 300 de lei pentru persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare de 40 de ani. De la 1 aprilie 2025, pensiile și alte prestații sociale vor fi indexate cu 6,1 %. De asemenea, deputata Veronica Briceag a propus și majorarea salariilor angajaților Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariile lor se vor majora cu 5% și din 1 mai – cu alte 9%.

Tot cu proteste au venit și agricultorii, precum și sinopticienii, alături de pofesori. Deschide și: Meteorologii protestează alături de profesori și agricultori

Pentru protecția socială a populației se prevăd alocații de peste 20,7 miliarde de lei, ceea ce constituie 24,3% din cheltuielile bugetului de stat.  Va crește cuantumul indemnizației unice acordate la nașterea copilului, care va ajunge la 21 350 de lei. La fel, va fi majorată alocația lunară primită de victimele reabilitate ale represiunilor politice. Pentru a crește beneficiile sociale ale veteranilor de război vor fi alocate 120 milioane de lei. Sunt prevăzute și compensații la energie în perioada de iarnă pentru consumatorii vulnerabili. De asemenea, a fost majorată valoarea garanțiilor acordate prin intermediul programelor „Prima Casă” și „Prima Casă Plus” de la 3 la 4,5 miliarde de lei.

Ponderea cheltuielilor din bugetul de stat destinate sectorului învățământului este de 23%, ceea ce constituie aproape 20 de miliarde de lei. Pentru alimentația gratuită a elevilor din clasele V-IX din instituțiile de învățământ, începând cu data de 1 septembrie 2025, vor fi alocate mijloace financiare de peste 205 milioane de lei. Sunt prevăzute 147 de milioane de lei pentru autobuze, calculatoare, mobilier în 20 de școli model din toată țara.

De asemenea, vor fi realizate proiectele tehnice pentru renovarea integrală a încă 15 școli. Totodată, la propunerea deputaților Radu Marian și Eugeniu Sinchevici, pentru lectura a doua a fost acceptată propunerea de a aloca 10 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de reparație capitală a Centrului de inovație socială – spațiu de co-working oferit organizațiilor de tineret pentru consolidarea capacităților și extinderea proiectelor de inovație socială. La fel, a fost alocată suplimentar suma de 30,5 milioane de lei pentru dezvoltarea sportului de performanță.

Pentru domeniul economiei, în anul 2025 se prevăd alocații de peste 9,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 10,7 % din totalul cheltuielilor din bugetul de stat. 88 % din această sumă este destinată pentru programe de dezvoltare a ramurii economiei. De exemplu, pentru domeniul transportului sunt prevăzute cheltuieli de peste 4,1 miliarde de lei, care sunt destinate pentru reparația și întreținerea drumurilor locale și naționale.

Totodată, anul viitor vor fi în derulare șapte proiecte finanțate din surse externe. Pentru agricultură sunt destinate 3,1 miliarde de lei, iar pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii – 176 milioane de lei. Suplimentar, a fost acceptat amendamentul propus de deputatul Dorian Istratii, care presupune alocarea a 50 de milioane de lei pentru susținerea mediului de afaceri și atragerea investitorilor.

Conform estimărilor, bugetul de stat pentru anul viitor se va solda cu un deficit de 13,89 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 4,1% din PIB.

De asemenea, în cadrul ședinței plenare de astăzi, Parlamentul a aprobat în lectura a doua proiectul de modificare a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Documentul conține prevederi care se referă la majorarea salariilor pentru mai multe categorii de angajați.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md