Bibliotecarul, intermediar între om și tehnologia cunoașterii. Omagiu de Ziua Bibliotecarului


Este mesajul transmis de Biblioteca Națională, într-un comunicat de presă, cu prilejul Zilei Bibliotecarului în Moldova, marcată la 23 aprilie, transmite IPN.
Potrivit instituției, acolo unde internetul e greu accesibil, unde educația digitală e încă în drum, bibliotecarul devine un adevărat mentor în comunități, iar bibliotecarul s-a transformat în intermediarul discret și răbdător între om și tehnologia cunoașterii. „Biblioteca de azi e și offline, și online — dar mereu vie, prin dedicarea celor care o slujesc”, se arată în comunicat.
Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale și președintei Asociației Bibliotecarilor din Moldova, a exprimat recunoștință și apreciere pentru implicarea cu care bibliotecarii promovează cultura, educația și lectura în fiecare comunitate: „Fie ca bibliotecile pe care le reprezentați să rămână mereu spații vii de dialog şi incluziune în centrul comunităților pe care le deserviți”, a conchis Elena Pintilei.
Primăria capitalei, de asemenea, a apreciat munca bibliotecarilor și le-a mulțumit pentru răbdare, pentru grija în orientare și modul în care ajută cititorii să descopere ce au nevoie – chiar și atunci când nu știu exact ce caută.
În Moldova funcționează circa 2 550 de biblioteci, iar în ele, zi de zi, își desfășoară activitatea circa 4 480 de bibliotecari și bibliotecare. În Chișinău activează aproape 550 de bibliotecari, dintre care în jur de 360 – în rețeaua Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, iar 184 – în 131 de biblioteci școlare.

