Atenție la vopseaua pentru ouăle de Paști! ANSA oferă câteva recomandări


Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) alertează că unele vopsele pot fi toxice și periculoase pentru sănătate. „Vopseaua din comerț este cea mai simplă opțiune, oferind o varietate mare de culori. Totuși, este esențial să facem alegerea sigură și inofensivă pentru sănătate”, este mesajul celor de la ANSA.
De aceea, specialiștii vin cu un șir de recomandări pentru consumatori:
1. Să achiziționeze vopselele din unitățile înregistrate de ANSA sau să opteze pentru coloranți naturali;
2. Să aleagă vopsele speciale pentru ouă, care sunt sigure pentru consum. Vopselele decorative, cum ar fi cele acrilice, nu sunt comestibile;
3. Să verifice informația de pe ambalajul vopselelor procurate. Informația trebuie să reflecte, în mod explicit: denumirea şi marca producătorului (sau denumirea importatorului), să indice adresa acestuia (numărul de telefon, după caz), masa/volumul, principalele caracteristici calitative, compoziţia, aditivii folosiţi, eventualele riscuri, modul de utilizare, de manipulare, de depozitare, de conservare sau de păstrare, contraindicaţiile, termenul de valabilitate şi data fabricării;
4. Coloranții alimentari sunt cel mai adesea etichetați cu litera „E” pe ambalaj. Е1.. - agenți coloranți; E2... - conservanți (variantă periculoasă); E4... stabilizatori și emulgatori;
5. Să nu procure vopseaua neambalată și neetichetată („vopsea la lingură”). Nefiind cunoscută proveniența și destinația acesteia, există riscul procurării vopselelor pentru tipografie sau industria textilă.
6. Să aleagă pentru vopsire cele mai proaspete ouă. La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și fără miros;
IMPORTANT! Vânzarea ouălor în unitățile de comerț se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM: xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.
7. Să spele bine ouăle înainte de vopsire pentru a îndepărta orice urmă de grăsime, ceea ce va ajuta vopseaua să adere mai bine. Ouăle pot fi șterse și cu oțet pentru o curățare suplimentară;
8. Să respecte cu exactitate modul de utilizare a vopselelor, ceea ce va asigura, în final, un produs sigur și inofensiv;
ATENȚIE! Vopseaua nu trebuie să fie accesibilă copiilor.
9. În cazul în care preferați varianta ecologică de vopsire a ouălor de Paști, puteți opta pentru coloranții naturali din: coji de ceapă, turmeric/curcuma, varză roșie, spanac, sfeclă roșie sau altele care nu sunt periculoase;
10. Ouăle vopsite sunt ținute la frigider și au termenul de păstrare de maxim 7 zile, dacă sunt fierte tari.
În acest sens, ANSA îndeamnă cetățenii să fie precauți, să se informeze corect și să facă alegerile alimentare în cunoștință de cauză.


