Aprobat de Parlament. Moldovenii, care vor călători în UE, vor beneficia de tarife reduse la roaming și servicii de internet

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Cetățenii Republicii Moldova, vor avea acces la servicii de comunicații electronice de calitate înaltă în țările UE, la tarife reduse.
10.4.2025 12:30
10.4.2025 12:35
Cristina Vlah

În acest sens, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede acest lucru. Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și transpune în legislația Republicii Moldova 12 acte și regulamente europene.

Potrivit autorilor proiectului, noile prevederi vor revoluționa domeniul comunicațiilor electronice, întrucât, în prezent, cadrul normativ este unul învechit. Modificările legislative creează premisele necesare ca Republica Moldova să fie inclusă în zona Uniunii Europene „roam like at home”. În rezultat, moldovenii care vor călători vor plăti tarife de roaming „ca acasă”. De aceleași facilități vor beneficia și străinii care vor călători în Republica Moldova.

În același timp, documentul conține și alte prevederi care au drept scop protecția consumatorilor. Respectiv, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației va pune la dispoziția cetățenilor ofertele comparate ale furnizorilor de servicii electronice de comunicații. Este vorba despre o soluție tehnologică, care va permite consumatorilor să compare ofertele existente pe piață și să o aleagă pe cea mai accesibilă pentru ei. Totodată, înainte de semnarea contractului, furnizorii vor fi obligați să prezinte informații detaliate despre oferta propusă, într-o fișă de sinteză, care va fi anexată la contract. În așa fel, se va asigura respectarea drepturilor consumatorilor”, ne explică reprezentanții Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului prin intermediul unui comunicat.

De asemenea, alte prevederi se referă la accesibilitatea serviciilor de comunicații electronice. Astfel, Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 va implementa serviciul de comunicații totale, care va putea fi utilizat de toate persoanele, inclusiv de cele cu deficiențe de auz sau de vorbire. Mai multe decât atât, Serviciul 112 va putea utiliza geolocația. Acest lucru va permite identificarea rapidă a locului unde se află persoanele care au nevoie de intervenția serviciilor de urgență.

„Prevederile legislative adoptate de Parlament se mai referă la calitatea înaltă a serviciilor de comunicații electronice. Acestea actualizează parametrii de calitate pentru rețele. De asemenea, proiectul prevede transferul la un alt furnizor de servicii de internet prin respectarea dreptului de păstrare a numărului de telefon prevăzut în contract, scutirea de tarife pentru serviciul de portabilitate și returnarea creditului rămas neutilizat plătit în avans furnizorului.

Documentul conține prevederi care au drept scop promovarea conectivității și încurajarea mai multor investiții în rețelele de foarte mare capacitate, precum și asigurarea unei concurențe durabile în beneficiul consumatorilor. Respectiv, furnizorii vor putea obține licențe pentru spectrul de frecvențe radio pentru banda largă fără fir timp de cel puțin 20 de ani, în special în conectivitatea 5G. Mai mult decât atât, aceștia vor putea aduna investiții în comun pentru a dezvolta infrastructura de comunicații pentru rețele de foarte mare calitate”, ne mai spun autorii prin nota de informare.

În prezent, în Republica Moldova activează 343 de entități autorizate cu dreptul de a furniza rețele și servicii electronice. Potrivit datelor statistice, ponderea veniturilor totale obținute din furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice a constituit 326 de milioane de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 2,1 % din PIB-ul național. Cele mai multe venituri au fost obținute de operatorii de telefonie mobilă.

Proiectul de lege a comunicațiilor electronice a fost votat în a doua lectură de 58 de deputați. Documentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026, cu excepția capitolului care se referă la drepturile utilizatorilor finali. Acesta va intra în vigoare după 24 de luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
No items found.
Подпишитесь на
Deschide.md