Alexandru Slusari, despre criza energetică din Transnistria: Scopul Moscovei este colapsul economic al R.Moldova
Potrivit lui Slusari, gazele vor fi livrate strict în volumele necesare pentru consum intern și fără posibilitatea producerii energiei electrice pentru malul drept, transmite IPN.
Alexandr Slusari pune sub semnul întrebării dacă autoritățile de la Chișinău trebuie să accepte asemenea variantă, care, potrivit expertului, „nu corespunde absolut de loc intereselor economice ale Moldovei”. Însă blocajul procesului furnizării gratuite a gazului în regiunea transnistreană presupune și anumite riscuri pentru menținerea păcii în țară, atenționează Slusari.
Fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor a opiniat că „Rusia, prin acest atac energetic, obligă Moldova să procure într-un an electoral crucial energie electrică la prețuri mari, ceea ce reprezintă o lovitură puternică asupra economiei”.
„Scopul Moscovei este colapsul economic al malului drept, care ar genera pierderea forțelor proeuropene la alegerile parlamentare sau chiar o revoltă socială până la scrutin”, menționează fostul deputat.
Alexandr Slusari consideră că Guvernarea trebuie acum să atragă prompt de la partenerii externi maximum de resurse financiare pentru compensații semnificative, nu doar pentru cetățeni, ci și pentru industrie, mai ales cea alimentară.
„Nu trebuie să fie scăpată inflația de sub control. Altfel impactul alocației compensațiilor populației va fi mizer. Creșterea galopantă a prețurilor le va absorbi. Nu trebuie nici să permitem reducerea locurilor de muncă și falimentarea întreprinderilor industriale și agricole”, afirmă Slusari.
Fostul deputat propune în paralel extinderea contractelor bilaterale cu România de furnizare a energiei electrice la prețuri fixe și rezonabile, după modelul Nuclearelectrica.
„Procurarea energiei electrice la bursă în volume mari, după formula de azi pe mâine, aduce multă imprevizibilitate și riscul creșterii prețurilor de achiziții și, implicit, a tarifelor. Mai ales că în perioada caldă nu vor lucra CET-rile. Tarifele peste 6 lei cu TVA vor fi insuportabile pentru economia noastră”, subliniază expertul.
Alexandr Slusari consideră că acum este vitală coeziunea segmentului societății care nu vrea ca Moldova să devină victima expansiunii Rusiei. Dar pentru asta, potrivit lui, e nevoie în primul rând de conștientizarea problemei din partea partidului de guvernare.