35 de ani de la constituirea Primului Parlament. A marcat începutul căii spre liberate


Șeful statului a declarat că primul Parlament „a avut curajul să spună lucrurilor pe nume, a readus tricolorul, a oficializat utilizarea limbii române, a votat Declarația de independență pe 27 august 1991”. „Prin curajul său, primul Parlament ne-a redat libertatea și a pus temelia instituțiilor democratice”, a subliniat Maia Sandu.
Șefa statului a comunicat că în prezent trăim într-un nou moment de răscruce. „Avem o șansă istorică să ancorăm definitiv Moldova în lumea liberă, democratică și prosperă, prin integrarea în Uniunea Europeană. Dar pentru ca acest drum să reușească, trebuie să rămânem fideli valorilor care ne-au unit atunci – statul de drept, libertățile fundamentale și respectul față de instituțiile democratice”, a spus președinta.
Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, a exprimat felicitări membrilor Parlamentului Independenței și le-a urat succes „în activitatea nobilă, axată pe promovarea valorilor și idealurilor”. „Fie ca vocea Parlamentului Independenței să fie auzită de întreaga societate”, a declarat Ion Tighineanu.
„Moștenirea voastră și a întregii țări este nemuritoare. Noi, generațiile de astăzi, avem onoarea și înalta responsabilitate de a duce dreptatea, adevărul și identitatea națională astfel cum ați făcut-o din anii 1990 încoace”, s-a adresat președintele Consiliului Superior al Procurilor, Dumitru Obadă, către reprezentanții primului Parlament.
Vicepreședintele Parlamentului Independenței, Ion Hadârcă, a menționat că independența față de imperiul rusesc a fost plătită și menținută greu, dar, totuși, Parlamentul Independenței și-a îndeplinit misiunea istorică: consfințirea simbolicii naționale și adoptarea Declarațiilor de suveranitate și independență, consacrarea parlamentarismului ca manifest suprem al voinței poporului, ca expresie a libertății, democrației și a formei civilizate de luptă a ideilor.
Ion Hadârcă a prezentat „chintesența” Declarației de independență proclamate de primul Parlament: „Republica Moldova este un stat suveran, independent şi democratic, liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul, fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile şi năzuinţele sfinte ale poporului în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”.
Fostul deputat, Alecu Reniță, a declarat că primul Parlament „nu era altceva decât emanația mișcării de renaștere și eliberarea națională, forma ei instituționalizată”. Potrivit lui, lucrurile nu vor merge bine în Republica Moldova din motiv că scopurile trasate în Declarația de independență „au fost abandonate în1994 și de atunci obiectivele de bază ale Mișcării de Renaștere Națională nu sunt duse spre îndeplinire”.
„Nu cred că avem o perspectivă dacă nu ne întoarcem la acele trei puncte esențiale: lichidarea consecințelor pactului Ribbentrop-Molotov, scoaterea frontierei artificiale de pe Prut și reîntregirea țării”, a opiniat deputatul din prima legislatură.
Pe lângă membrii primului Parlament, la eveniment au participat studenții de la facultatea de drept.
Pe 23 mai 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.

