UE insistă pe lângă SUA că negocierile cu privire la Ucraina nu pot avea loc fără europeni

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Uniunea Europeană a transmis, luni, un nou apel către SUA.
24.2.2025 21:20
24.2.2025 21:22
Deschide md
Externe

Europenii spun că nu este posibil să fie abordată pacea în Ucraina - fără a se ține seama de însăși țara invadată și de țările europene, exprimându-și în același timp 'îngrijorarea' cu privire la mesajele care vin dinspre Washington, informează Agerpres cu referire la EFE.

„Nimic despre Ucraina fără Ucraina și de asemenea nimic despre Europa fără Europa. Acestea sunt mesajele pe care le transmitem omologilor noștri din SUA”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, într-o conferință de presă organizată la finalul unei reuniuni a Consiliului miniștrilor de externe din UE.

Niciun acord de pace pentru Ucraina „nu va funcționa în practică” fără Ucraina și fără Europa, a afirmat Kallas, adăugând că un 'acord prost pentru Ucraina este un acord prost pentru Europa, dar este, de asemenea, un acord prost pentru Statele Unite'.

Miniștrii, care s-au reunit exact la trei ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, au aprobat oficial un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care prevede înăsprirea măsurilor împotriva navelor care ajută Kremlinul să evite sancțiunile asupra petrolului său și interzicerea importurilor de aluminiu din Rusia ca materie primă.
„Deciziile pe care le luăm astăzi sunt destinate să facă Ucraina cât mai puternică pe câmpul de luptă, astfel încât să fie puternică și la masa negocierilor”, a declarat Kallas.

Kaja Kallas, fost prim-ministru în Estonia, a afirmat că Ucraina trebuie ajutată să se plaseze într-o poziție de forță pentru a putea refuza un acord de pace prost, în contextul în care SUA au inițiat discuții cu Rusia pe această temă, dar fără a-i invita pe ucraineni și pe europeni.

Miniștrii de externe din blocul comunitar au discutat luni și o propunere a șefei diplomației europene privind extinderea asistenței militare pentru Kiev în acest an, ale cărei detalii, în special mărimea fondului, vor fi discutate și decise de liderii UE la summitul extraordinar din 6 martie.

„Nu există nicio îndoială cine este agresorul și cine este victima aici. Trebuie să fim foarte puternici împotriva agresorului și să obținem pacea prin forță”, a subliniat Kallas.
Referitor la utilizarea activelor rusești înghețate prin sancțiunile europene, ea a afirmat că aceasta este posibil numai dacă există „sprijin din partea tuturor țărilor”, recunoscând că „în acest moment nu îl avem. Dar continuă munca” pe acest subiect, a spus Kallas, menționând că un stat membru care nu a susținut propunerea s-a răzgândit luni.

În orice caz, sursele diplomatice au insistat asupra dificultăților juridice de a avansa cu această inițiativă, spre deosebire de formula deja existentă de a utiliza profiturile extraordinare generate de aceste active înghețate în UE pentru ajutor economic și militar pentru Ucraina.

Kallas a exprimat, de asemenea, îngrijorarea UE cu privire la mesajele venite dinspre noua administrație a lui Donald Trump, apreciind că „narațiunea Rusiei este puternic reprezentată”.

„Este clar că declarațiile care vin dinspre Statele Unite ne preocupă pe toți. Care este starea relației transatlantice? Este clar că am mai avut divergențe, dar am reușit întotdeauna să le rezolvăm într-un final și sperăm să o facem și de data aceasta”, a spus ea.

Șefa diplomației UE a anunțat că se va deplasa marți în SUA pentru întâlniri cu secretarul de stat american Marco Rubio și cu alți responsabili de la Washington miercuri și joi.

Comentând vizita sa de săptămâna trecută în Africa de Sud, ea a constatat că „întreaga lume este foarte preocupată de sistemul multilateral”, precum și de dreptul internațional existent, „care protejează statele suverane de agresiunea altor state”.

Kallas consideră că cea mai „puternică” și „ieftină” garanție de securitate pentru Ucraina ar fi aderarea la NATO, pe care SUA au exclus-o până în prezent, în pofida angajamentului aliaților față de o cale ireversibilă a Kievului către organizația transatlantică. „Avem nevoie de un NATO puternic; dacă doriți un NATO puternic, atunci includeți Ucraina! Pentru că cea mai puternică armată din Europa este armata ucraineană”, a afirmat ea.

Kallas a spus clar că NATO este „o alianță defensivă care există pentru apărarea tuturor membrilor săi și care a funcționat bine, inclusiv pentru Statele Unite”, amintind în acest context că SUA au fost singura țară care a invocat articolul 5 al Alianței privind apărarea colectivă (după atentatele din 11 septembrie 2001).

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md