UE ia în calcul decuplarea R. Moldova de Ucraina în procesul de aderare


Vorbind Europei Libere într-un interviu, pe 28 aprilie, în timpul unei vizite la Praga, Kos a spus că „nu poate exclude o decuplare” a celor două țări încă din luna iunie, când la Bruxelles urmează să fie luate mai multe decizii legate de extindere.
„Discutăm deja cu statele membre ce este de făcut, pentru că niciun stat membru nu se opune deschiderii primului grup de capitole de negociere cu Moldova”, a spus ea, menționând că Ungaria se opune doar aderării Ucrainei.
R. Moldova și Ucraina au parcurs împreună pașii de până acum în procesul de aderare la UE, iar UE le-a tratat ca pe un tandem. Ucraina a depus cerere de aderare în februarie 2022, la câteva zile după ce a fost invadată de armata rusă, iar R. Moldova i-a urmat exemplul.
Anul trecut, cele 27 de state membre ale UE au dat undă verde începerii negocierilor de aderare cu ambele țări candidate, dar niciun capitol de negociere nu a fost încă deschis.
Negocierile cu Ucraina sunt blocate de Ungaria, care a ridicat mai multe obstacole și a cerut consolidarea drepturilor minorității maghiare din vestul Ucrainei. Așa cum toate deciziile privind extinderea UE necesită unanimitate, Ungaria poate, practic, să țină Ucraina în afara blocului comunitar atâta timp cât consideră necesar.
Decuplarea unor țări candidate nu este o practică nouă. În septembrie 2024, de exemplu, UE a decis să înceapă negocierile de aderare cu Albania, lăsând Macedonia de Nord în urmă, întrucât aceasta era încă blocată în dispute bilaterale cu Bulgaria privind drepturile minorităților.
Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a continua procesul de aderare cu Republica Moldova, decuplând-o de Ucraina, întrucât eforturile Ucrainei de a adera la blocul comunitar sunt blocate de Ungaria, a declarat Europei Libere Marta Kos, comisarul europeană pentru extindere.
Moldova, stat membru până în 2030?
Marta Kos, care a devenit comisar pentru extindere în decembrie 2024, a declarat în interviul acordat Europei Libere că există chiar posibilitatea ca R. Moldova să devină stat membru până la finalul mandatului său, în 2029.
„Dacă nu vom avea niciun nou stat membru în timpul actualei Comisii Europene”, a mai spus Kos, acest lucru ar fi ar considerat „un eșec”.
Încrezătoare că atât Albania, cât și Muntenegru, candidatele favorite din Balcanii de Vest, ar putea deveni țări membre în următorii trei-patru ani, Kos a lăsat ușa deschisă și pentru Chișinău.
„Moldova este cu adevărat un elev model în întregul grup. Ei simt cu adevărat acest moment istoric”, a spus ea, adăugând: „Este ceva ce probabil nu am mai văzut până acum, pentru că aderarea este [pentru Moldova] un proiect al păcii. Pentru că își doresc să facă parte din comunitatea valorilor și a democrației, sunt hotărâți să facă tot posibilul”.
Kos a deplâns faptul că Ungaria premierului Viktor Orban, considerat principalul aliat al lui Vladimir Putin în interiorul UE, politizează procesul de aderare al Ucrainei. Budapesta a mers până la organizarea unui referendum consultativ despre aderarea Ucrainei la UE, în cadrul căruia guvernul partidului Fidesz al lui Orban s-a declarat împotriva admiterii Ucrainei.
„Ucraina a făcut suficient, vă pot spune din experiență personală pentru că am facilitat dialogul dintre Ungaria și Ucraina”, a spus Kos Europei Libere. În cuvintele ei, Ungaria a introdus multe puncte de negociere, iar Ucraina este gata să le îndeplinească pe toate. „Dar pentru Ungaria, nu este destul”, a spus oficiala europeană.
Se mai reiau discuțiile cu Georgia?
În ceea ce privește o altă candidată la aderare, Georgia, Kos a sugerat că ar putea fi momentul să se reia treptat contactele cu guvernul de la Tbilisi.
Alegerile parlamentare georgiene din octombrie trecut, despre care observatorii occidentali au spus că au fost marcate de nereguli, dar și adoptarea unor legi controversate după model rusesc, ca cea privind „agenții străini” care restrânge societatea civilă, au determinat UE să suspende candidatura Georgiei.
De asemenea, UE a decis să înghețe fondurile de sprijin pentru guvernul georgian, să reintroducă vize pentru deținătorii de pașapoarte diplomatice și să suspende contactele la nivel înalt.
„Să nu mai vorbim, este cel mai simplu... Dar discutăm cu multe alte țări din lume care nu au statut de candidat”, a spus Kos, amintind că Turcia, deși are procesul de aderare înghețat din 2019, a reluat dialogul de nivel înalt cu Bruxellesul.
„Am avut o discuție pe tema economiei și plănuim alta privind migrația”, a adăugat Kos în legătură cu Turcia.
Este posibil un dialog similar și cu Georgia? Kos a spus că UE ar trebui să fie prudentă în acest caz, pentru a nu valida derapajele conducerii de la Tbilisi. „Cred că ar trebui să fim prudenți, poate să începem cu contacte la nivel inferior, apoi să vedem cum putem explora această posibilitate”, a mai spus în interviul cu Europa Liberă comisara europeană pentru extindere.

