Transnistria ar putea primi gaze din 1 februarie. O companie cipriotă controlată de Gazprom a rezervat capacități pe Turkish Stream

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Transnistria
Livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană ar urma să fie reluate începând cu data de 1 februarie, scrie presa rusă. Potrivit portalului Kommersant, gazul pentru Transnistria ar urma să fie furnizat prin gazoductul ”Turkish Stream”.
22.1.2025 10:34
22.1.2025 10:36
Tudor Ioniță
Transnistria

Pe 20 ianuarie, compania cipriotă Ozbor Enterprises, controlată de oameni afiliați cu Gazprom, a rezervat o secțiune a gazoductului ”Turkish Stream”, la punctul de intrare ”Strandja-2” de la granița Turciei cu Bulgaria, în volum de 3,1 milioane de metri cubi pe zi. Aceste capacități au fost rezervate pentru o lună, începând cu 1 februarie. Potrivit informațiilor publicate de Kommersant, gazul este rezervat pentru export în Transnistria. În prezent, Rusia ar examina posibilitatea furnizării până în luna aprilie, urmând să aloce 160 de milioane de dolari în acest sens.

Astfel, Kommersant scrie că, din Turcia, gazul ar urma să fie transportat spre nord prin gazoductul Transbalcanic. Cu toate acestea, anumite secțiuni ale acestui gazoduct, până la frontierele R. Moldova, nu au fost rezervate la licitația lunară din 20 ianuarie. De exemplu, secțiunile disponibile pentru rezervare includeau granițele dintre Bulgaria și România, România și Ucraina, precum și România și R. Moldova. Licitațiile lunare pentru rezervări au loc în a treia zi de luni a fiecărei luni. În continuare, volumele pot fi rezervate zilnic, însă această opțiune este mai costisitoare.

Portalul românesc Profit.RO scrie că Ozbor Enterprises activează pe piața locală ca importator și exportator de gaze. În aprilie 2024, compania a obținut statutul de membru al CEEGEX – operatorul pieței de gaze din Ungaria, conform datelor CEEGEX. Comerțul cu gaze în cadrul Ozbor Enterprises este gestionat de Miroslav Stoyanovich. Potrivit profilului său de LinkedIn, între 2017 și 2022, Stoyanovich a lucrat ca trader senior de gaze la Gazprom, iar anterior a fost manager de livrări de gaze în structurile traderului WIEE, care era controlat indirect de Gazprom prin Gazprom Germania.

Conform informațiilor serviciilor Moneyhouse și North Data, directorul reprezentanței elvețiene a Ozbor Enterprises, începând cu 16 ianuarie, este Vladimir Petkov. O persoană cu acest nume a fost menționată pe lista afiliaților Gazprom la mijlocul anului 2018. În LinkedIn există un profil al lui Vladimir Petkov, unde se menționează că, până în 2014, a lucrat pentru fostul operator al proiectului ”Sakhalin-2”, Sakhalin Energy, iar ulterior a trecut la Gazprom Neft.

Regiunea transnistreană se află într-o criză energetică și umanitară acută începând cu 1 ianuarie, când Gazprom a sistat livrările de gaze naturale în stânga Nistrului.

Săptămâna trecută, în urma unei vizite efectuate la Moscova, liderul separatist Vadim Krasnoselski a anunțat că Rusia va relua livrările de gaze în regiunea transnistreană, sub formă de ajutor umanitar, iar volumele livrate vor fi suficiente pentru consumul cetățenilor și pentru activitatea întreprinderilor.

Ulterior, regimul separatist a anunțat că a semnat un contract-cadru de livrare a gazelor naturale cu compania Natural Gaz DC, deținută de afaceristul Arcadie Vicol. Gazul urma să fie contractat de pe bursele europene. Totuși, Chișinăul a subliniat că, în conformitate cu legea, livrări către malul stâng pot fi efectuate doar de Moldovagaz.

Ulterior, Vadim Krasnoselski a acuzat autoritățile de la Chișinău că ar împiedica furnizarea gazelor în regiunea transnistreană. Totodată, acesta i-a cerut președintelui Maia Sandu să facă tot posibilul „pentru a lăsa gazele naturale să intre în Transnistria”.

Deschide și: Separatistul Krasnoselski cere intervenția Maiei Sandu în reluarea furnizării gazelor în regiunea transnistreană

Până la urmă, autoritățile separatiste au acceptat ca livrările de gaz să fie operate de Moldovagaz, însă cu o condiție: achiziția și transportul la hotarul cu R. Moldova trebuie să fie efectuate de companii terțe.

Deschide și: Tiraspolul cedează! Krasnoselski anunță că livrările de gaze în stânga Nistrului vor fi efectuate de Moldovagaz

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md