Sfaturi de la BNM pentru cetățeni, privind stabilirea obiectivelor financiare

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Economic
Un obiectiv financiar reprezintă un scop financiar, pe care o persoană planifică să-l atingă la o anumită dată în viitor.
21.12.2024 11:35
21.12.2024 11:35
Deschide md
Economic

Stabilirea corectă a unui obiectiv financiar începe cu evidența riguroasă a cheltuielilor, urmată de inventarierea atentă a acestora. Persoana trebuie să analizeze cu atenție toate cheltuielile pe care le face, atât cheltuielile care se repetă lună de lună, cât și celelalte cheltuieli. Mai multe sfaturi care pot ajuta cetățenii să fie mai eficienți în stabilirea și atingerea obiectivelor financiare sunt punctate de către Banca Națională a Moldovei, în parteneriat cu Centrul analitic independent „Expert-Grup”, în cadrul Campaniei Naționale de Educație Financiară, transmite IPN.

Potrivit BNM, elementele componente obligatorii ale unui obiectiv financiar sunt scopul care se vrea atins și suma de bani care este necesară. La fel, este vorba și despre timpul necesar realizării acelui scop. În lipsa a cel puțin unuia dintre aceste trei elemente componente nu se poate vorbi despre un obiectiv financiar.

„Securizați realizarea obiectivelor dumneavoastră financiare – identificați, cum vă puteți crește veniturile și prioritiza plata datoriilor. Creditele sunt instrumente financiare purtătoare de costuri, pentru acestea achitați și o dobândă. Datoriile purtătoare de dobânzi mari vă pot secătui veniturile. Prioritizarea achitării datoriilor va permite redirecționarea resurselor eliberate pentru efectuarea economiilor. Totodată, realizarea unei munci suplimentare poate genera și venituri suplimentare pe care le puteți utiliza, în totalitate, pentru finanțarea obiectivului financiar setat”, recomandă BNM.

Un alt sfat este ca persoana să rezerve o parte a venitului pentru viitor. Metoda recomandată precede alocarea a 50% din venit pentru acoperirea nevoilor de prim ordin, de exemplu: plata chiriei, facturilor, hrană etc. Maxim 30% din venituri vor fi alocate pentru dorințe, care nu sunt neapărat esențiale: distracții, vacanță, cină la restaurant, abonamentul la sala de forță, gadgeturi, obiecte de vestimentație sau accesorii neimportante etc. Într-un final, nu mai puțin de 20% din venit ar trebui să fie alocat pentru economii pentru realizarea obiectivelor ce țin de viitor.

Deși proporția finanțării acestor categorii de cheltuieli poate varia în funcție de venit, este importantă clasificarea cheltuielilor după cele trei tipuri, dintre care ultima ține de viitor și obiectivele financiare pe termen lung.

Campania Națională de Educație Financiară este realizată cu sprijinul USAID (MISRA).

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md