Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina: „Rușii încarcă echipamente militare în avioane și fug din Siria”
„Pentru a se retrage din Republica Siria, rușii au folosit un convoi de avioane militare de transport, care sunt încărcate cu rămășițele de trupe, arme și echipamente militare. Mai multe avioane An-124 și Il-76 sunt programate să zboare de la baza aeriană Khmeimim la bazele aeriene Ulianovsk, Șkalovski și Privolzhskii”, scrie Digi24.RO.
Rusia desfășoară, de asemenea, mijloace suplimentare din cadrul flotei. În special, i s-a ordonat să pregătească vrachierul Sparta II și nava mare de asalt amfibiu Alexander Șabalin în Baltiisk pentru a fi desfășurate la Tartus.
În plus, navele mari de asalt amfibiu ale Flotei ruse de Nord, Alexander Otrakovski și Ivan Gren, au stabilit un curs spre Marea Mediterană. Fregatele rusești Amiral Gorșkov și Amiral Golovko participă, de asemenea, la operațiunea de retragere din Siria. În portul Tartus, rușii efectuează o dezmembrare de urgență a echipamentelor și a bunurilor militare. Câteva sute de forțe speciale ruse au ajuns deja acolo pentru a asigura siguranța retragerii.
Eșec organizatoric
DIU sugerează că Rusia se bazează pe acordurile cu forțele antiguvernamentale pentru a asigura o ieșire neperturbată din Siria. Astfel, rușii nu mai numesc „teroriști” grupurile care se revoltă împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
În același timp, contingentul rus rămas în Siria rămâne frustrat și deprimat: „Rușii își exprimă chiar nemulțumirea față de liderii și comandanții lor, în special față de eșecul lor organizatoric”.
Ofensivă de 12 zile
Regimul lui Bashar al-Assad a deținut puterea în Siria timp de 24 de ani și s-a prăbușit după ce o ofensivă rebelă de 12 zile, la 8 decembrie, s-a încheiat cu cucerirea Damascului, capitala țării.
Institutul pentru Studiul Războiului raportează că pierderea bazelor militare din Siria ar putea împiedica semnificativ capacitatea Kremlinului de a desfășura operațiuni în Africa. Acest eșec ar slăbi influența Rusiei în Libia și în Africa Subsahariană, ridicând totodată îndoieli cu privire la influența sa asupra regimurilor autoritare de pe continent.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului rus, a declarat luni, 9 decembrie, că Kremlinul lucrează pentru a intra în contact în Siria cu cei care pot asigura securitatea bazelor militare.