Servicii mai bune de sănătate publică, învățate de experții din R. Moldova de la colegii lor din România

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Experții din R. Moldova în domeniul sănătății publice au învățat din experiența și bunele practici ale celor din România. Și asta în cadrul unei vizite de studiu la București.
25.3.2025 11:59
25.3.2025 12:00
Cristina Vlah
Social

Din echipa de experți ai R. Moldova au făcut parte: reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Autorității Aeronautice Civile.

Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, scopul vizitei a fost: familiarizarea cu modul de organizare a serviciilor de sănătate publică, preluarea experiențelor și bunelor practici în detectarea și răspunsul la amenințările la adresa sănătății publice, la punctele de trecere a frontierei.

„Această vizită s-a desfășurat în perioada 20-21 martie 2025 și a fost găzduită de Ministerul Afacerilor Interne al României, cu participarea specialiștilor din cadrul Institutului Național pentru Sănătate Publică, Direcției Sănătate Publică București și Serviciului de Sănătate de Frontieră pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni, Direcția Județeană de Sănătate Publică Giurgiu. Pe parcursul acestor două zile, experții din Republica Moldova și cei din România au efectuat un schimb de experiențe și bune practici privind modalitățile de gestionare a riscurilor pentru sănătatea publică în context transfrontalier, contribuind astfel la consolidarea colaborării dintre autoritățile din cele două țări”, ne informează cei de la ANSP.

Delegația din Republica Moldova s-a familiarizat cu standardele și cerințele în domenii prioritate, precum:

• comunicarea autorităților în cadrul sistemului de avertizare timpurie și răspuns rapid (EWRS), inclusiv prevederile Deciziei (UE) 2017/253 și Regulamentului (UE) 2022/2371;

• gestionarea și utilizarea operațională a sistemului EWRS pentru intervenții rapide la punctele de intrare;

• regulile și normativele aplicabile pentru asigurarea securității sanitare la punctele de frontieră (CBRN – Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear);

• platforma de schimb de date privind localizarea pasagerilor (PLF) și modalitățile de integrare a acesteia în sistemele naționale de sănătate publică;

• activitățile de control sanitar la punctele de frontieră aeriene și terestre la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni.

Vizita de studiu a fost organizată cu sprijinul programului TAIEX al Comisiei Europene, în cadrul proiectului „TAIEX Study Visit on practices, legislation, and organisation of public health services at border crossing points”.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md