Şefa diplomaţiei germane cere sancţiuni europene suplimentare contra Rusiei
''Aproape în fiecare lună, navele avariază cabluri submarine importante în Marea Baltică. Echipajele navelor coboară ancorele în apă, le trag pe fundul mării pe lungimi de kilometri întregi fără niciun motiv evident şi apoi le lasă în urmă când le ridică'', a declarat Baerbock pentru Funke Mediengruppe.
Baerbock a spus că este greu de crezut că aceste incidente sunt pur şi simplu coincidenţe.
''Aceasta este o alarmă de trezire pentru noi toţi. Într-o lume digitalizată, cablurile submarine sunt arterele de comunicaţii care ţin lumea noastră unită'', a explicat ea.
Cablul Estlink 2, ce leagă Estonia şi Finlanda, a fost secţionat în ceea ce autorităţile de la Helsinki suspectează că a fost un act de sabotaj.
În urma acestui incident, autorităţile finlandeze au arestat petrolierul Eagle S, ce naviga sub pavilionul Insulelor Cook şi a cărui ancoră se crede că a avariat cablul submarin.
Potrivit Uniunii Europene, nava ar putea aparţine aşa-numitei ''flote fantomă'' ruse, formată din petroliere şi nave-cargo pe care Moscova le utilizează în mod neoficial pentru a ocoli sancţiunile, cum este cazul sancţiunilor asupra transporturilor de ţiţei.
Annalena Baerbock a avertizat că ''flota fantomă învechită rusă'' reprezintă o ameninţare gravă atât pentru mediu, cât şi pentru securitatea europeană. ''Ea este utilizată de Rusia pentru a-şi finanţa războiul ilegal de agresiune în Ucraina'', a subliniat şefa diplomaţiei germane.