Secretariatul Comunității Energetice apreciază performanța ANRE la un scor de 81%

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Republica Moldova a obținut cel mai mare scor din lista celor nouă țări-părți contractante ale Comunității Energetice, în conformitate cu acquis-ul Tratatului pentru construirea unui piețe energetice regionale integrată, aliniată la Uniunea Europeană.
20.12.2024 13:09
20.12.2024 13:09
Deschide md
Politic

Performanța este rezultatul unei colaborării dintre ANRE, Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă, se arată într-un comunicat de presă al ANRE, la care face referire IPN.

Secretariatul Comunității Energetice a apreciat performanța ANRE în anul 2024 la un scor de 81%. Potrivit datelor din raportul Comunității Energetice pentru anul 2024, ANRE funcționează în mare parte conform legislației Comunității Energetice.

ANRE a certificat operatorul sistemului de transport pentru gaze naturale Vestmoldtransgaz și a purtat discuții cu partea ucraineană privind modul de creștere a capacității fizice și a atractivității economice a conductei Trans-Balcanice pentru tranzitul revers”, se arată în raportul SCE.

De asemenea, ANRE a adoptat modificări ale regulilor pieței de energie electrică, noua metodologie tarifară de transport a energiei electrice, regulamentul privind impunerea obligațiilor de serviciu public în domeniul gazelor și emis o licență pentru operatorul pieței de energie electrică.

SCE examinează anual performanța fiecărei țări în domenii ce țin de securitatea livrărilor, liberalizarea piețelor energetice, inclusiv certificarea operatorilor sistemului de transport al energiei electrice și a gazelor naturale, accesul la rețele, integrarea regională, sursele de energie regenerabilă, performanța autorităților.

Raportul subliniază că mai sunt necesare încă îmbunătățiri în anumite domenii, cum ar fi completarea transpunerii reglementărilor europene și finalizarea strategiei pe termen lung pentru neutralitatea climatică până în 2050.

Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Comunităţii Energetice în anul 2010.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md