Recomandări pentru instituțiile din domeniul energiei: Program de achiziții a gazelor naturale și un plan de diversificare a produselor

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Economic
Comisia parlamentară Economie, Buget și Finanțe a venit cu o serie de propuneri de recomandări către furnizorii de gaze, Ministerul Energiei, Energocom și ANRE pentru a remedia problemele din sectorul energetic. Solicitările au fost citite de președintele comisiei, deputatul PAS, Radu Marian, care a dat și un termen de 60 de zile ca acestea să fie realizate.
3.12.2024 13:48
3.12.2024 13:56
Tudor Ioniță
Economic

Propunerile de recomandări către furnizorii Moldovagaz, Termoelectrica, CET Nord:

Să prezinte un plan pentru diversificarea produselor din portofoliile de gaze naturale și a unui program de achiziție a gazelor naturale destinate consumatorilor pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. De asemenea, solicitarea noastră este ca aceste achiziții să nu fie făcute toate odată. Asta deja s-a învățat din experiență, trebuie să fie făcute progresiv, să fie împărțite în contracte cu formule de preț diferite, furnizori diferiți, perioade diferite, livrări anuale, trimestriale, lunare pentru a reduce riscul de turbulență pe piață. Trebuie să procedăm în mod similar cum se face în Europa de-a lungul ultimelor decenii, unde există o piață liberă a energiei și unde această contractare de resurse energetice se începe cu un an, un an și jumătate înainte”.

Solicitările către Ministerul Energiei:

Trebuie să fie evitată la maximum intervenția directă și micromanagementul Ministerului în tot ce înseamnă achiziția de zi cu zi. Eu nu cred că demnitarii și funcționarii publici trebuie să se implice în acest proces de zi cu zi, nu pot să înlocuiască traderii profesioniști, care fac estimări și fac aceste achiziții. Dar asta nu înseamnă că Ministerul nu poate să se implice în identificarea, la nivel politic, a unor furnizori strategici. De asemenea, solicităm ca, împreună cu APP, Ministerul să stabilească indicatori de performanță pentru companiile energetice și pentru managementul lor: profitabilitate, un număr de clienți noi atrași, cantitatea de resurse energetice contractate și iată cam așa arată monitorizarea pe bază de indicatori care pot fi măsurați și nu chestii operaționale”.

Acțiuni către Energocom:

Noi solicităm ca, în 60 de zile, să fie stabilit un plan pentru creșterea numărului de clienți nu doar în R. Moldova. Energocomul trebuie devină mai activ pe piața regională de tranzacții a resurselor energetice. Asta înseamnă că trebuie să crească profitabilitatea și dividendele să fie împărțite cu bugetul public național și cu toți cetățenii. Totodată, solicităm de la Energocom un plan pentru intrarea pe piața de gaze cu amănuntul în R. Moldova, gospodării și întreprinderi mici și mijlocii. Deci, Energocom trebuie să devidă un competitor, noi trebuie să profităm de această schimbare de paradigmă și această companie să intre pe piață”.

Solicitare de acțiuni către ANRE:

Să elaboreze și să prezinte un plan de comunicare despre importanța și beneficiile de tranziție spre piața liberă. Acest lucru este foarte important. Specialiștii cunosc că este un lucru important, necesar și util, dar trebuie să explicăm oamenilor, pentru că cetățenii s-au obișnuit cu un anumit proces, cu un contract pe termen lung, dar acesta nu mai este cazul. Nici măcar Gazprom nu mai dă contract pe termen lung, toate sunt bazate pe bursă, așa că noi trebuie să explicăm cetățenilor care sunt beneficiile intrării pe piața liberă. La fel, solicităm ANRE să introducă instrumente mai complexe pentru verificarea acestor solicitări de ajustare a tarifelor cu o analiză mai detaliată a costurilor, în special a costurilor operaționale, pentru că s-au vehiculat mai multe informații că anumiți furnizori efectuează cheltuieli care nu sunt tocmai relevante și noi trebuie să avem mecanisme mai bune de verificare a acestor cheltuieli”.

Înainte de a da citire propunerilor de recomandări, acesta a spus că toate instituțiile de resort au partea lor de vină pentru situația creată și a îndemnat ca nimeni să nu fugă de responsabilitate.

E important ca nimeni să nu fugă de responsabilitate. Toți au avut un rol, toți au avut niște acțiuni, unii au avut niște previziuni corecte sau greșite, s-au făcut și greșeli. Dar ideea e să nu fugim de responsabilitate și să pasăm vina pe altcineva când toți trebuie să ne implicăm. E clar că noi depindem de cotațiile internaționale, nu avem gazele noastre, așa că trebuie să înaintăm spre o piață liberă, așa cum arată practica internațională. E clar că s-au făcut niște greșeli, eu cred că comunicarea interinstituțională nu a fost la cel mai bun nivel” a declarat Marian.

Potrivit lui, trebuie să înțelegem că, în următoarele săptămâni, vom avea o situație foarte complicată în regiunea transnistreană, unde este un risc de aprovizionare cu gaze naturale de la 1 ianuarie 2025.

Noi pe malul drept putem aproviziona țara cu gaze naturale, nu este o problemă, dar avem o situație în regiunea transnistreană, unde trăiesc 300 de mii de cetățeni moldoveni și trebuie să găsim soluții și pentru ei. Evident că nu trebuie ca noi să ne apucăm să le plătim lor tarifele, dar trebuie să găsim soluții ca ei să primească gaze naturale și să vedem cum o să plătească ei pentru aceste gaze” a mai declarat Radu Marian.
Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md