Raport internațional despre femeile din Moldova: au funcții mai multe, dar salarii mai mici
Potrivit reprezentantei Centrului Parteneriat pentru Dezvoltarea din Moldova, Alexandra Ermolenco, există diferențe mari între situația generală a femeilor și bărbaților în Republica Moldova, la fel ca în Georgia și Ucraina.
Statisticile indică mai multe femei cu studii superioare, în comparație cu bărbații. Din 2015 până în prezent, în Moldova sunt cu 10% mai multe studente decât studenți. În Georgia această diferență este de doar 5%.
În ceea ce privește salariile cu care sunt remunerate femeile, în anul 2022, acestea au fost cu 15,3% mai mici decât cele a bărbaților. În Georgia și Ucraina, această diferență constituie 23% și respectiv 18%.
Specialiștii explică această discrepanță prin faptul ca bărbații optează mai des pentru profesii din domeniul tehnic, plătite mai bine decât cele din domeniul umanist, pentru care în mare parte optează femeile.
În Republica Moldova, aproximativ 65% din bărbați optează pentru formarea profesională în tehnologie, inginerie și matematică. În același timp, femeile în proporție de aproximativ 80% aleg specialități umaniste. În Georgia, profesiile care sunt legate de educație, arte și sănătate sunt acoperite în proporție de 70% de femei. Circa 72% din bărbații georgieni se încadrează în sectorul serviciilor, agricultură, știință și construcții.
Raportul „Reprezentarea femeilor în procesul decizional: perspective și provocări în Moldova, Ucraina și Georgia” a fost elaborat de Fundația Konrad Adenauer în comun cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.