R. Moldova va face schimb de date cu alte state pentru verificarea declarațiilor de avere și interese
Acesta va permite instituțiilor de integritate din R. Moldova și a celor din alte state semnatare să facă schimb de informații pentru verificarea declarațiilor de avere depuse de funcționarii publici. Mecanismul va crea condiții pentru identificarea și investigarea proprietăților, afacerilor sau conturilor bancare deținute de funcționarii publici în străinătate.
Actualmente, unii funcționari publici evită să declare averile și interesele personale pe care le au în alte state, iar instituțiile care verifică integritatea sunt în imposibilitatea de a avea acces la informațiile deținute de autoritățile din țările respective.
În prezent, instituțiile de resort nu dispun de un mecanism pentru a asigura schimbul de date cu autorități din străinătate. Aceasta se materializează doar în cauzele penale, prin intermediul comisiilor rogatorii. Tratatul va pune la dispoziția părților posibilitatea asigurării schimbului de informații preluate din bazele de date ale autorităților publice cu privire la taxe și impozite, conturi bancare, titluri financiare, activități, companii, proprietăți imobiliare și alte drepturi de proprietate.
Principalul scop al Tratatului este prevenirea și combaterea corupției prin depistarea abuzurilor și consolidarea integrității funcționarilor publici. În Republica Moldova, autoritatea responsabilă de implementarea tratatului va fi desemnată Autoritatea Națională de Integritate, care va furniza, la cerere, informații solicitate).
Tratatul a fost semnat de Republica Moldova în octombrie 2023 și reprezintă un pas important în angajamentul nostru de a promova transparența, de a combate corupția și de a se alinia standardelor internaționale. Acesta a fost elaborat sub egida Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI) și a fost semnat până în prezent de alte trei state (Serbia, Muntenegru și Macedonia de Nord).