R.Moldova continuă lupta pentru cea de-a cincea medalie de la JO 2024. Guvernul a alocat 1,8 mln. lei pentru a apăra interesele lui Marin Robu
Decizia a fost luată în legatură cu inițierea procedurilor internaționale de contestare a deciziilor juriului care au condus la declasarea sportivului Marian Robu la proba Haltere desfășurată la data de 9 august 2024 la Jocurile Olimpice din Paris (Franța).
De menționat că la 9 august, sportivul Marin Robu a participat la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris la proba sportivă haltere, rezervată categoriei de greutate de până la 89 kg, masculin. La finele competiției, Marin Robu a completat proba aruncat, ridicând 208 kg care s-a sumat cu 175 kg ridicate la proba smuls, obținând un total de 383 kg.
După evaluarea sportivului din Republica Moldova, a fost rândul sportivului Antonio Pizzolato care pentru al depăși pe Marin Robu cu 1 kg în clasamentul final era necesar să ridice 212 kg. La evaluarea lui Antonio Pizzolato, de către președintele juriului s-a admis o încălcare a regulamentului tehnic (TCRR) de la IWF, fiind dispusă reevaluarea încercării de ridicare a sportivului din Italia și calificarea acesteia ca fiind „reușită”.
Acest verdict incorect a permis sportivului din Italia sa-l depășească în clasamentul final pe Marin Robu privându-l injust de locul 3 și respectiv de medalia de bronz.
„Sportivi noștri au avut rezultate remarcabile la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris, obținând 6 medalii în total. În acest sens considerăm că Republica Moldova a fost nejustificat privată de a 5 medalie la Jocurile Olimpice - medalia lui Marin Robu și dorim să restabilim dreptatea”, a spus ministrul Educației, Dan Perciun.
Amintim că, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, R.Moldova a cucerit patru medalii. Anastasia Nichita și-a adjudecat medalia de argint, iar Serghei Tarnovschi, Denis Vieru și Adil Osmanov au cucerit medalia de bronz.